Ferma më e madhe urbane e Evropës, e vendosur në çatitë e kryeqytetit të BE, rrit peshk dhe perime si dhe plotëson kritere të rrepta të ekonomisë rrethore. Themeluesi i BIGH (Ndërtimi i serave të integruara), Steven Beckers, thotë se ferma e tij urbane planifikon të imitojë praktikën e tij të suksesshme përtej kufirit.
Duke mbuluar një sipërfaqe prej 4,000 metrash katrorë, ferma më e madhe urbane e Evropës është e vendosur në zemër të Brukselit, në çatitë e Foodmet prej vitit 2015, një sallë ushqimore e njohur si “barku i Brukselit”, e cila tërheq më shumë se 100,000 njerëz çdo fundjavë.
“Duke pasur gjithmonë një vizion të qytetit si një zgjidhje dhe jo një problem, unë kam hetuar mënyrat për ta bërë atë produktiv,” tha Beckers.
“Si arkitekt, unë gjithashtu pashë potencialin e rrethimit të një ndërtese me një serë prodhuese, bimët e së cilës rregullojnë klimën dhe mbrojnë banorët nga ekstremet, ndërsa në të njëjtën kohë pastrojnë ajrin nga CO2,” shtoi Beckers.
Projekti BIGH është i vendosur në fund të majtë të hartës. Projekti ka si qellim të rigjallërojë këtë zonë të lënë pas dore në planin afatgjatë, duke shndërruar kulmet e ndertesave në hapësira të gjelbërta të jetesës.
Në çatitë e Ushqimit, ferma miraton një model qarkullimi zinxhir të ekonomisë duke siguruar që asgjë të mos humbase dhe gjithçka të riperdoret. Energjia e fermës vjen kryesisht nga energjia e humbur nga ndërtesa që ajo ka ne afersi dhe nga panelet diellore.
Aquaponics
Por aftësia e BIGHES qëndron në faktin se ata po rrisin peshk në mes të qytetit dhe përdorin jashtëqitjet e tyre për të ushqyer bimët. Nje lloj peshku me origjinë në Amerikën e Jugut perdoret per rasat, ku ai rritet në vaska të mëdha, në të cilat biofiltrat trajtojnë ekstraktet e saj për t’i shndërruar ato në nitrite dhe më pas në nitrate, të cilat, përdoren si lëndë ushqyese për domatet, patëllxhanët dhe specat në serë .
“Zgjedhja e ketij beshku bazohet në faktin se është një peshk deti cilësor, metabolizmi i të cilit korrespondon mirë me atë të një ferme me sistem të mbyllur, për nga natyra e tij gregare dhe zakoni i tij për të jetuar në lumenj dhe grykëderdhje,” tha arkitekti.
“Kuzhinierët e vlerësojnë atë për mishin e tij, i cili është i shkëlqyeshëm dhe freskia e tij zgjat disa javë ne kushtet e ruajtjes frigoriferike,” shtoi ai.
Mbi kultivimin aquaponic është një serë e automatizuar e teknologjisë së lartë, ku ujitja dhe drita janë shpërndarë dhe kontrolluar imtesisht. Në tavolina të mëdha rrëshqitëse mbi uje, shumë lloje të bimëve rriten në nxehtësinë përreth, përpara se të dërgohen në dyqane ose supermarkete.
Kopshti i perimeve në natyrë përdoret si një terren trajnimi për bujqësinë urbane duke u përpjekur të riintegrojë njerëzit që përmes shoqatës Groot Eiland kujdesen për frutat dhe perimet, i transportojnë në restorantin e shoqatës dhe i përgatisin ato.
Ky kultivim pa antibiotikë, pesticide ose plehra sintetikë së shpejti do të kapërcejë kufirin për t’u ngritur në Francë dhe – pse jo – diku tjetër në Evropë.
“Ne po planifikojmë disa projekte në Belgjikë dhe Francë, mundësitë janë të shumta, dhe ne duam të ecim përpara hap pas hapi me një projekt të dytë në Hauts-de-France, dhe të tjerët në Paris dhe zonën përreth,” tha Beckers.