Reklame:

Perfitimet shendetesore te hudhres, dhe si te largoni eren e keqe!

Hudhra mund të jetë një nga erzat më të kënaqshme dhe ushqimett me e përdorura në kuzhinat në të gjithë globin. Por gjithashtu mund të mburret me disa përfitime mjaft mbresëlënëse shëndetësore. Këtu janë shtatë arsye për të përfshirë sa me shume hudhren në rutinën tuaj ushqimore, dhe disa këshilla me vlerë për trajtimin e aromes së hudhrës.

Hudhra ofron mbështetje imune

Historikisht, hudhra është përdorur për të shmangur sëmundjet, për të luftuar infeksionet dhe për të trajtuar plagët. Në fakt, hulumtimi jep besueshmëri ndaj aftësive imunitare të forcimit të hudhrës. Në një studim, 146 vullnetarë u caktuan të marrin një shtesë të hudhrës çdo ditë për 12 javë gjatë gjithë dimrit. Grupi i ayre qe konsumuan hudhra përjetoi ndjeshëm më pak ftohje, dhe ata shëroheshin më shpejt nëse infektoheshin.

Kërkimet më të reja konfirmojnë se ekstrakti i hudhrës mund të përmirësojë funksionimin e qelizave imune. Në studim, të rriturit e shëndetshëm midis 21 dhe 50 morën ose një pluhur ose ekstrakt hudhre të thate për 90 ditë. Ndërsa nuk kishte ndonjë ndryshim në numrin e sëmundjeve midis grupeve, ata që morën hudhër kishin zvogëluar ftohjen dhe ashpërsinë e gripit, më pak simptoma dhe një numër më të vogël të ditëve të humbura të punës ose shkollës.

Mund të forcojë shëndetin e zemrës

Shkencëtarët përmbledhin mënyrat e shumta që hudhra mbron shëndetin e zemrës . Këto përfshijnë uljen e presionit të gjakut dhe kolesterolit, si dhe uljen e ngurtësisë së arterieve dhe shënuesve të gjakut për inflamacion. Hulumtime të tjera tregojnë se në krahasim me një placebo, ekstrakti i moshës së hudhër mund të ndihmojë në ngadalësimin e shkallës së përparimit të kalcifikimit të arterieve koronare, një faktor rreziku për ngjarje kardiake, përfshirë sulmin në zemër dhe goditje në tru . Në njerëzit me kolesterol të lartë, hudhra është treguar të ulë kolesterolin total dhe LDL “të keq”, ndërsa paksa përmirëson mbrojtjen “e mirë” të HDL. Studiuesit thonë se ulja 8% e kolesterolit të përgjithshëm që shihet në studime shoqërohet me një rrezik të zvogëluar prej 38% të ngjarjeve koronare deri në moshën 50 vjeç.

Hudhra lufton presionin e lartë të gjakut

Në të gjithë botën, rreth 25% e të rriturve kanë tension të lartë, dhe gjendja është e lidhur me shtatë milion vdekje çdo vit. Në një meta-analizë, shtojcat e hudhrës u zbuluan se ishin më efektive në frenimin e presionit të gjakut në krahasim me një placebo, veçanërisht në njerëzit që diagnostikohen me hipertension. Një studim tjetër zbuloi se shtojcat e hudhrës kanë potencialin për të ulur presionin e gjakut tek njerëzit me hipertension, ndërsa njëkohësisht ulin kolesterolin dhe stimulojnë sistemin imunitar.

Mund të mbrojë nga kanceri

Hudhra dhe perimet e tjera në familjen e saj, duke përfshirë edhe qepën, kanë qenë të lidhura me një rrezik të zvogëluar të disa llojeve të kancerit, duke përfshirë stomakun, fytin, prostatën dhe zorrën e trashë . Përbërjet natyrore në hudhër janë të njohura që ndihmojnë në mënyrë selektive të shkatërrojnë qelizat e kancerit dhe parandalojnë rritjen dhe përhapjen e kancerit.

Hudhra mbështet shëndetin e trurit

Përveç mbështetjes së mësimit dhe kujtesës, ekstrakti i moshës së hudhër mund të ndihmojë gjithashtu në parandalimin e rënies njohëse duke mbrojtur neuronet e trurit. Vegja ndihmon gjithashtu në luftën kundër ndryshimeve të trurit që dihet se janë pararendëse ndaj kushteve neurodegjeneruese, përfshirë këtu edhe Alzheimerin .

Eshtë e mirë për zorrën tuaj

Hudhra funksionon si një prebiotik, ushqim për bakteret e dobishme në zorrë të lidhura me imunitetin  dhe gjendjen shpirtërore pozitive. Kërkimet kanë treguar gjithashtu se ekstrakti i hudhrës në moshë përmirëson pozitivisht diversitetin e mikrobeve në zorrë, duke përfshirë një rritje të numrit të baktereve të dobishme dhe stimuluese imune.

Përmirëson shëndetin e kockave

Një konsum i lartë i perimeve allium, përfshirë hudhrën, shoqërohet me mbrojtje kundër osteoartritit të kockave, ai më së shpeshti paaftëson gjendjen e përbashkët që prek të moshuarit. Shkencëtarët besojnë se përbërjet natyrore të bimës ndihmojnë në prishjen e kërcit të kyçeve dhe kockave.

Mënyrat më të mira për të konsumuar hudhër

Ndërsa shumë nga studimet e përmendura më sipër përfshijnë shtesa hudhre ne gatim ose ne vaktet tuaja, unë nuk rekomandoj marrjen e tyre pa udhëzimin e mjekut tuaj ose të një dietologu. Në formë shtesëne ushqim, hudhra mund të bashkëveprojë me ilaçe ose suplemente të tjera, ose potencialisht të shkaktojë efekte anësore të padëshiruara që mund të përfshijnë shqetësime të tretjes, marramendje, pagjumësi dhe rritje të rrezikut të gjakderdhjes.

Për të maksimalizuar efektivitetin e saj, shtypni hudhër të freskët, dhe më pas lëreni në temperaturën e dhomës. Hulumtimet tregojnë se ky hap lëshon një enzimë që rrit nivelet e komponimeve nxitëse të shëndetit të hudhrës, të cilat kulmojnë rreth 10 minuta pas shtypjes. Pas kësaj kohe pushimi, shtoni hudhër në salcë vinaigrette të vajit të ullirit ekstra të virgjër, salcat dhe perime të tjera, supat,etj.

Sa për atë frymë hudhër, mënyra më e mirë për ta luftuar atë është të përtypni barëra të freskëta, si nenexhiku ose majdanozi, pas një vakti të pasur me hudhër. Nnjë mollë ose marule gjithashtu mund të ndihmojë në neutralizimin e komponimeve të squfurit që i japin hudhrës aromën e saj të veçantë.

Ose provoni hudhër të zezë. Falë aditivëve dhe preservatives, hudhra e zezë është bërë nga hudhra të plota që janë pergatitur për një muaj në një proces të veçantë fermentimi nën nxehtësi të lartë. Ky proces bën që hudhra të zhvillojë një ngjyrë të errët, cilësi të butë dhe shije të ëmbël. Eshtë treguar që paketon dy herë më shumë antioksidantë sesa hudhra e papërpunuar, dhe bonus: nuk do te aromen e hudhres.

Cynthia Sass, MPH, RD, është  redaktori i shëndetit kontribues i Shëndetit , një   autor më i shitur i New York Times dhe një nutricionist i praktikës private që ka konsultuar për pesë ekipe sportive profesionale.
https://www.health.com/food/garlic-health-benefits