Reklame:

Siguria e ushqimit, alarmi ne paketim: “Vetem 5 nga 17 me te perdorurat lejohen nga BE”

Studimi i nënshkruar nga 33 shkencëtarë të njohur ndërkombëtarisht nxjerr në pah rreziqet që lidhen me kontaktin midis kimikateve dhe ushqimit.
Dokumenti i paraqitur sot bazohet në 1,200 studime të rishikuara nga bashkëmoshatarët , nga të cilët lind nevoja për të specifikuar më mirë kornizën rregullatore, në mënyrë që të mbrohet shëndeti publik dhe të sigurohet kalimi nga materialet paketuese të disponueshme në paketim .

Rregullat e BE-së

Nga pikëpamja evropiane, theksohet se shumë materiale që përmbajnë kimikate në paketim i shpetojne legjislacionit . Në fakt, vetëm pesë nga shtatëmbëdhjetë materialet më të përdorura për përpunimin ose paketimin e ushqimit lejohen ligjerisht në nivelin Evropian. Shtë film qeramik, film celulozë i rigjeneruar, materiale inteligjente, plastike dhe plastike e riciklueshme. Materialet e përdorura gjerësisht si letra dhe kartoni – të konsideruara si një alternative e vlefshme për plastikën dhe respektimin e mjedisit – nuk janë të rregulluara në nivelin e Komunitetit . Që do të thotë se rregulla të ndryshme zbatohen kur kalojnë nga shteti në shtet.

Alarmi i hedhur

“Me lindjen e kulturës së disponueshme – lexohet në deklaratë – paketimi i ushqimit të disponueshëm ka zëvendësuar kryesisht format e paketimit të ripërdorshëm në të gjithë botën”. “Në vitin 2014, mbeturinat e paketimit të gjeneruara në Evropë u vlerësuan në .582.5 milion ton metrikë ” dhe 69.6 milion ton mbeturina të paketimit u mblodhën në mbeturinat e ngurta komunale në Shtetet e Bashkuara, ” studiues. “Plastikat po zëvendësojnë me shpejtësi format e tjera të paketimit ndërsa prodhimi plastik u rrit nga milioni2 milion ton në 1950 në më gjerë380 milion ton në 2015, “kujton deklaratën.

Marrëveshja e gjelbër evropiane

Natacha Cingotti , zyrtare e lartë e shëndetit dhe kimikateve të Aleancës për Shëndetin dhe Mjedisin (Shërimi) tha: “Askush nuk duhet të shqetësohet kurrë për t’u ekspozuar ndaj kimikateve të dëmshme përmes ushqimit”. Megjithatë, Cingotti vazhdon, “mijëra kimikate mund të përdoren në përpunimin dhe paketimin e ushqimit tonë pa u nënshtruar testeve të sigurisë”. “Kjo deklaratë – përfundon ai – shton urgjencën e mëtutjeshme për të bërë forcimin e kornizës rregullatore për materialet në kontakt me ushqimin një përparësi kryesore në Marrëveshjen e Gjelbër Evropiane dhe të vendosen shëndetin e parë”.

http://www.agrifoodtoday.it/attualita/sicurezza-alimentare-allarme-imballaggi.html