Reklame:

Rezistenca antimikrobike ne BE: Bakteret ushqimore po behen me te veshtira per tu trajtuar!

Salmonella dhe Campylobacter po bëhen gjithnjë e më rezistente ndaj ciprofloxacines, një nga antibiotikët e zgjedhur për trajtimin e infeksioneve të shkaktuara nga këto baktere. Përfundimi është pjesë e raportit të fundit për rezistencën antimikrobike në zoonozat e publikuar nga Qendra Evropiane e Parandalimit dhe Kontrollit të Sëmundjeve (ECDC) dhe Autoriteti Evropian i Sigurisë së Ushqimit (EFSA), i cili gjithashtu paraqet disa tendenca pozitive në sektorin e kafshëve.

Të dhënat e fundit nga njerëzit, kafshët dhe ushqimi tregojnë se një pjesë e madhe e baktereve Salmonella janë rezistente te shumefishta (rezistente ndaj tre ose më shumë antimikrobikëve). Tek njerëzit, rezistenca ndaj ciprofloxacinës është e zakonshme, veçanërisht në disa lloje të Salmonelës, dhe rezistenca ndaj përqendrimeve të larta të ciprofloxacinës u rrit në përgjithësi nga 1.7% (2016) në 4.6% (2018). Për Campylobacter, 16 nga 19 vendet raportojnë përqindje shumë të larta ose jashtëzakonisht të larta të rezistencës ndaj ciprofloxacin.

Përmasa të larta të rezistencës ndaj ciprofloksacinës gjithashtu raportohen në bakteret Salmonella dhe E. coli nga shpendët.  

Për vitin 2018, raporti rendit raste sporadike të infeksionit të Salmonelës njerëzore me rezistencë ndaj karbapenemave, një antimikrobik i linjës së fundit.

Mike Catchpole, shkencëtari kryesor i ECDC, tha: “Gjetja e rezistencës së karbapenemit në bakteret e ushqimit në BE është shqetësuese. Mënyra më efektive për të parandaluar përhapjen e shtameve rezistente ndaj karbapenemit është vazhdimi i shqyrtimit dhe reagimi i shpejtë i zbulimeve pozitive. ECDC është duke punuar me shtetet anëtare të BE-së dhe EFSA në një qasje Një për shëndetin për të përmirësuar zbulimin dhe monitorimin e hershëm, në një përpjekje për të luftuar kërcënimin e vazhdueshëm të infeksioneve zoonotike rezistente ndaj antimikrobit. “

Raporti gjithashtu përfshin treguesit kryesorë të rezultateve që ndihmojnë Shtetet Anëtare të BE të vlerësojnë përparimin e tyre në zvogëlimin e përdorimit të antimikrobikëve dhe luftimin e rezistencës antimikrobike.

Në kafshët që prodhojnë ushqime, treguesi përmbledhës i ndjeshmërisë ndaj të gjithë antimikrobikët është rritur në E. coli në pak më pak se 25% të Shteteve Anëtare (6) gjatë periudhës 2014-2018. Ky është një zhvillim pozitiv pasi do të thotë që në këto vende, në rast nevoje, trajtimet me antimikrobikë do të kishin një shans më të lartë për të qenë të suksesshëm. Ulja e tendencave në shfaqjen e β-laktamazës me spektër të zgjatur (ESBL) ose E. coli që prodhon AmpC janë vërejtur në rreth 40% Shtetet Anëtare (11) gjatë 2015-2018. Kjo është gjithashtu e rëndësishme sepse ESBL-AmpC që prodhon E. coli janë përgjegjës për infeksione serioze tek njerëzit.

Sa i përket antimikrobikëve të linjës së fundit, rezistenca ndaj kolistinit nuk ishte e zakonshme në Salmonella dhe E. coli , dhe E. coli që prodhojnë karbapenemaza nuk u zbuluan në broilers, gjelat dhe mishin e kafshëve.

“Gjetjet pozitive në kafshët që prodhojnë ushqime janë inkurajuese sepse ato janë një shenjë përmirësimi. Sidoqoftë, duhet të hetojmë më tej arsyet e këtij ndryshimi. Rezistenca antimikrobike është një kërcënim serioz për publikun global dhe shëndetin e kafshëve – ose një shëndet – që kërkon veprim global, “tha Marta Hugas, shkencëtari kryesor i EFSA.

Tek njerëzit, rënia e rezistencës ndaj ampicilinës dhe tetraciklinave në Salmonella Typhimurium në shumë vende është një tjetër trend inkurajues i vërejtur në 2013-2018.

Raporti Përmbledhës i BE-së është një publikim vjetor ECDC dhe EFSA i cili shikon statusin e rezistencës antimikrobike në bakteret që prekin njerëzit, kafshët dhe ushqimin.