Reklame:

Mbetjet e pesticideve ne ushqim – EFSA publikon raportin, Nuk ka asnje rrezik per konsumatoret

EFSA publikoi të enjten (2 prill) raportin e saj vjetor për mbetjet e pesticideve të gjetura në ushqim në Bashkimin Evropian, i cili zbuloi se mallrat ushqimorë të analizuar “nuk kanë gjasa të paraqesin shqetësim për shëndetin e konsumatorit.”

Raporti, i cili bazohet në të dhënat nga aktivitetet zyrtare të kontrollit kombëtar të kryera nga shtetet anëtare të BE-së, Islanda dhe Norvegjia, ka analizuar gjithsej 91,015 mostra.

Nga mostrat e testuara, 95.5% u konstatuan se ishin brenda niveleve të lejuara me ligj, ndërsa 4.5% tejkaluan nivelin maksimal të mbetjeve (MRL), megjithëse një pjesë e këtyre u zbulua se i nënshtroheshin një shkalle të pasigurisë së matjes.  

Megjithatë, raporti zbuloi se niveli i tejkalimit të MRL u rrit nga 4.1% në 2017 në 4.5% në 2018.

Për legjislacionin e BE-së, EFSA ofron një raport vjetor i cili analizon nivelin e mbetjeve të pesticideve në ushqime në tregun evropian. 

Raporti jep një pamje të pranisë së mbetjeve të pesticideve në ushqim në BE dhe çdo rrezik të mundshëm për shëndetin e konsumatorit dhe u siguron menaxherëve të rrezikut informacione mbi të cilat të bazojnë vendimet në lidhje me masat e kontrollit të ardhshëm.

Pak më shumë se gjysma (52.2%) e ushqimit të testuar ishte pa mbetje pesticidesh të zbulueshëm, megjithëse disa lloje frutash dhe perimesh u zbuluan se përmbajnë më shumë gjurmë të pesticideve sesa të tjerët.

Për shembull, mbi 75% të rrushit pa fara dhe manaferra, dhe mbi 65% të rrushit të tryezës, luleshtrydheve, qershive dhe dardha, u zbulua se kishin dy ose më shumë mbetje pesticidesh, ndërsa një mostër individuale e kokrrave goji nga Kina përmbante 29 mbetje të ndryshme pesticidesh. 

Kampionimi u bë në një mënyrë që lejonte krahasimin e drejtpërdrejtë nga mostrat e marra tre vjet më parë. 

Midis 2015 dhe 2018, u zbulua se përqindja e mostrave me tejkalime të mbetjeve u rrit në disa mostra, për shembull, banane, speca të ëmbël, patëllxhanë dhe rrush tryezë, por ra për të tjerët, siç janë brokoli, vaji i ullirit i virgjër dhe mishi i pulës vezë.

“Për shumë vite, ky raport ka mbështetur punën e Komisionit Evropian dhe të Shteteve Anëtare në sigurimin e përdorimit të duhur të pesticideve në përputhje me legjislacionin dhe objektivat e BE-së,” tha Bernhard Url, drejtori ekzekutiv i EFSA.

“Grumbullimi i efektshëm dhe analiza e rreptë e të dhënave të tilla do të vazhdojnë të jenë me rëndësi thelbësore për të siguruar sigurinë e ushqimit të shitur në Bashkimin Evropian,” shtoi ai.

Geraldine Kutas, drejtori i përgjithshëm i Shoqatës Evropiane për Mbrojtjen e Kulturave, i tha EURACTIV se raporti është “një lajm i shkëlqyeshëm për fermerët që vazhdojnë të mbështesin standardet më të larta kur aplikojnë pesticide dhe vazhdojnë të sigurojnë ushqim të sigurt për të gjithë”, duke thënë se raporti EFSA “konfirmon një herë përsëri se furnizimi me ushqim i Evropës është ndër më të sigurtët në botë ” 

Sidoqoftë, një deklaratë nga Rrjeti i Veprimit për Pesticidet Evropë (PAN Europe) nënvizoi se raporti tregon se njerëzit janë të ekspozuar ndaj një përzierje pesticidesh, duke theksuar se një e treta e ushqimit të konsumuar në Evropë përmban mbetje të dy ose më shumë pesticideve.

Përkundër kësaj, PAN Europe theksoi se rregullatorët “kryejnë vlerësimet e sigurisë sikur njerëzit të ekspozohen ndaj një pesticidi të vetëm”, ​​edhe pse ligji i BE kërkon që rregullatorët të adresojnë “efektet kumulative dhe synergistic të pesticideve në vlerësimin e sigurisë”.

Deklarata, pra, theksoi se rregullatorët duhet “të adresojnë urgjentisht ndikimin shëndetësor të këtyre përzierjeve të pesticideve që rrezikojnë shëndetin e konsumatorëve dhe të ndalojnë minimizimin e efekteve të koktejve.”

Angeliki Lysimachou, Zyrtare e Politikave të Shkencave në PAN Europe, tha se “ka kaluar më shumë se një dekadë që kur rregullatorët premtuan së pari të hartojnë një protokoll vlerësimi për përzierjet. Ndërkohë, konsumatorët kanë vazhduar të ekspozohen ndaj mbetjeve të pesticideve përmes ushqimit që hanë çdo ditë. ”

“Në një kohë që ulja e varësisë nga pesticidet është një përparësi politike, rregullatorët duhet të ndalojnë të pretendojnë se koktejet e pesticideve janë të sigurta,” tha ajo, duke shtuar se një n “faktor shtesë sigurie për përzierjet duhet të vendoset urgjentisht në vlerësimin e sigurisë së pesticideve, i cili do të në mënyrë të pashmangshme të zvogëlojë ato nivele të mbetjeve të pesticideve në ushqim konsiderohen të sigurta. “

Bazuar në gjetjet, në raport u propozuan një numër rekomandimesh për të rritur efikasitetin e sistemeve evropiane të kontrollit.

Në mënyrë të veçantë, raporti nënvizoi se disa “pesticide jo të aprovuara në BE u gjetën në mënyrë të përsëritur në ushqime të kampionuara në mënyrë të rastësishme të prodhuara në BE në nivele që tejkalojnë kufijtë ligjorë,” duke ofruar shembujt e omethoate në patëllxhanë dhe klorfenapyr, i cili është një jo i aprovuar Pesticid i BE-së, por që u gjet në “shumë mostra të rritura në vende të ndryshme të BE”.

Raporti thotë se “pasi që këto rezultate japin një tregues të keqpërdorimeve të mundshme të substancave aktive jo të aprovuara nga BE, rekomandohet që Shtetet Anëtare të ndjekin këto gjetje, duke hetuar arsyet dhe duke marrë masa korrigjuese kur është e përshtatshme”.

Raporti gjithashtu ofron sugjerime të ardhshme për marrjen e mostrave bazuar në gjetjet, të tilla si përfshirja e një analize të yndyrës së gjedhit për shkak të një niveli të rritur zbulimi të pesticideve të njohur si DDT.

EFSA gjithashtu rekomandoi ndërtimin e një baze të të dhënave evropiane mbi faktorët e përpunimit që “do t’u lejojë vendeve anëtare të rafinojnë vlerësimet e ekspozimit nëse është e nevojshme”. (euractiv)

EFSA report offers snapshot into pesticide residues on food