Reklame:

Moti ne Diber jep efektet ne frutikulture

Situata e pandemise Covid-19 dhe kufizimi i levizjes ka sjelle jo pak veshtirsi ne levizjen e fermereve si per kryrjen e proceseve te punimeve ashtu edhe per levizjen e produkteve apo kryerjen ne kohen e duhur te trajtimeve ne kulturat e ndryshme bujqesore.
Por ky vit nuk ka qen aspak ne favor per bujqesine edhe si pasoje e kushteve klimaterike. Moti i ketij viti ne zonen e Dibres u shoqerua me debore dhe ngrica ne pranvere duke shkaktuar deme te konsiderueshme ne frutikulture. Nje nga varietetet e pemeve te prekura eshte qershia e cila kete vit ne duket se eshte ne minimumin historik te prodhimit.
Ne Diber ngrica ka ber deme mbi 60% te qershive dhe 30 % te pemeve te tjera frutore.
Vitet e fundit fermeret ne kete zone kan filluar prerjen e pemeve qe kan mbjell sepse nuk arijne te nxjerin kostot e prodhimit.
Por fatekeqesisht Ministria e Bujqesise me studimet e saj e ka konsideruar bujqesine nje sektor “imun” jo vetem nga pandemia por nga gjithçka.
Ja çfar shkruan nje fermer nga Dibra ne profilin e ekspertit te bujqesise Ilir Pilku, ku ka ngritur edhe problemet qe hasen cdo dite.