Reklame:

EFSA/ Siguria ushqimore eshte biznesi i te gjitheve, tani dhe ne te ardhmen

“Siguria e ushqimit është puna e përditshme e EFSA-s, por është biznesi i gjithkujt që të marrin në konsideratë sigurinë e ushqimit tani dhe në të ardhmen nëse duam të kufizojmë ndikimin e ndryshimit të klimës dhe të ndërtojmë sisteme të qëndrueshme ushqimore globale në dobi të konsumatorëve, prodhuesve dhe botës tonë natyrore. “- Bernhard Url, Drejtori Ekzekutiv i EFSA

Siguria e ushqimit është një përgjegjësi e përbashkët dhe EFSA po feston Ditën e Dytë Botërore të Sigurisë së Ushqimit më 7 qershor 2020, së bashku me partnerët tanë kombëtarë, evropianë dhe ndërkombëtarë, duke përfshirë sponsorët e veprimtarisë së KB Codex Alimentarius, Organizatën e Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO), dhe Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH).

Ne jemi të bashkuar në punën për të rritur ndërgjegjësimin për këtë çështje jetike dhe të frymëzojmë veprime që ndihmojnë në parandalimin, zbulimin dhe menaxhimin e rreziqeve nga ushqimi, duke kontribuar në sigurinë ushqimore, shëndetin e njeriut, prosperitetin ekonomik, bujqësinë, hyrjen në treg, turizmin dhe zhvillimin e qëndrueshëm.

Siguria ushqimore shpesh merret si e mirëqenë. Ndërsa 2 në 5 evropianë janë të interesuar për sigurinë e ushqimit, vetëm 1 në 5 thonë se është shqetësimi i tyre kryesor kur zgjedhin ushqim. Shpesh është e padukshme nëse nuk merrni helmime nga ushqimi. Ushqimi i pasigurt që përmban baktere të dëmshme, viruse, parazitë ose substanca kimike shkakton më shumë se 200 sëmundje – duke filluar nga diarreja deri te kanceri.

Drejtori Ekzekutiv i EFSA, Bernhard Url, tha: “Për Ditën Botërore të Sigurisë së Ushqimit 2020 ne duam të përqendrohemi në tre karakteristika të rëndësishme të sistemit të BE-së për sigurinë e ushqimit – duke zbatuar një qasje Shëndetësore, sisteme të qëndrueshme ushqimore dhe përgjegjësinë e përbashkët të sigurisë ushqimore.

“Këto janë karakteristika të rëndësishme të sistemit të sigurisë së ushqimit në BE, ku organizatat evropiane dhe kombëtare së bashku me shumë palë të interesuara ndihmojnë për të bërë standardet e Evropës për sigurinë e ushqimit, shëndetin dhe mirëqenien e kafshëve, dhe mbrojtjen e mjedisit ndër më të lartat në botë.”

EFSA mbështet zbatimin e një qasjeje “Një Shëndet” sepse përmirëson sigurinë e ushqimit.

Baza e një qasjeje Shëndetësore është se shëndeti i njerëzve është i lidhur me shëndetin e kafshëve dhe mjedisin. Kafshët e sëmura dhe një mjedis i prishur përfundimisht do të ndikojnë në sigurinë e ushqimit dhe do të sjellin pasoja për shëndetin e njerëzve.

“Pandemia e COVID-19 është një kujtesë per rëndësine e praktikave të mira të higjienës,” tha z. Url. “Megjithëse ushqimi nuk është burimi ose mjeti i transmetimit të COVID-19 , urgjenca ka treguar të gjitha me shumë dhimbje ndikimin që këto sëmundje mund të kenë në shëndetin publik dhe mirëqenien socio-ekonomike.”

Një fushë tjetër shqetësuese është tendenca në vazhdim e sipër e rezistencës antimikrobiale (AMR) ndaj ilaçeve me antibiotikë. Sipas Komisionit Evropian , AMR është përgjegjëse për rreth 33,000 vdekje në vit në BE dhe kushton 1.5 miliardë euro të BE-së në vit në shpenzime të kujdesit shëndetësor dhe humbje të produktivitetit.

Agjensitë e BE-së, përfshirë EFSA-në, Qendrën Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC) dhe Agjencinë Evropiane të Barnave (EMA) së bashku me Komisionin dhe partnerët tanë në Shtetet Anëtare janë duke zbatuar një qasje të Shëndetit në BE. Kjo rrit zbulimin dhe monitorimin e hershëm, për të luftuar kërcënimin e infeksioneve zoonotike rezistente ndaj mikrobeve dhe baktereve patogjene në frutat dhe perimet nga toka ose uji i kontaminuar dhe ushqimi me burim të kafshëve.

Investimi në sisteme të qëndrueshme të ushqimit paguhet në mënyrë që BE synon të promovojë një mjedis të qëndrueshëm për ushqim të sigurt.

  • Fakt – Tre nga shqetësimet më të zakonshme për sigurinë e ushqimit për evropianët janë keqpërdorimi i ilaçeve në kafshët në fermë (44%), mbetjet e pesticideve në ushqim (39%) dhe ndotësit e mjedisit (37%)

Ushqimi ynë vjen nga fshatrat, lumenjtë dhe detet, kështu që mbajtja e tokës, ajrit dhe ujit të pastër dhe të përshtatshme për jetën është thelbësore. Komisioni Evropian kohët e fundit nisi Strategjinë e re të BE-së për “Farm to Fork” , duke vendosur prodhimin dhe konsumin e ushqimit në zemër të Marrëveshjes së Gjelbër Evropiane me qëllim të bërjes së sistemeve ushqimore të ndershme, të shëndetshme dhe miqësore me mjedisin.

Një ulje në përdorimin e pesticideve është një nga disa propozime të reja të rëndësishme në lidhje me prodhimin e ushqimit dhe bujqësinë. Në BE, përdorimi i pesticideve është rregulluar nga afër dhe substancat në to vlerësohen për ndikimin e tyre jo vetëm në shëndet, por edhe në biodiversitet. Këto vlerësime përsëriten rregullisht për të siguruar që informacioni më i fundit shkencor është marrë parasysh.

Ndryshimi i klimës gjithashtu mund të ndikojë në ekosistemet tona me pasoja për sigurinë ushqimore dhe ushqimin. Paralajmërimet e hershme në lidhje me një sërë rreziqesh që shfaqen ose rriten si rezultat i ndryshimit të klimës – të tilla si dëmtuesit e bimëve të reja, biotoksinat që shfaqen, patogjenët që shkaktojnë sëmundje – është thelbësore për të mbrojtur furnizimin me ushqim dhe mjedisin tonë. Ndryshimet në temperaturë dhe lagështi gjithashtu mund të ndikojnë në cilësinë e tokës, me pasoja për përmbajtjen ushqyese të të lashtave.

Gjithashtu, siguria e zinxhirit ushqimor ndikohet nga mënyra sesi njerëzit i trajtojnë kafshët, veçanërisht kafshët që prodhojnë ushqim. Faktorët e stresit dhe mirëqenia e dobët mund të çojnë në rritjen e ndjeshmërisë ndaj sëmundjeve tek kafshët. Kjo është arsyeja pse BE-ja ka vendosur standarde të mirëqenies së kafshëve që janë ndër më të lartat në botë.

EFSA, partnerët e saj në BE dhe kombëtar punojnë së bashku për të siguruar ushqim të sigurt dhe të qëndrueshëm në mënyrë që konsumatorët të sigurojnë një marrje të përshtatshme të lëndëve ushqyese që promovojnë shëndetin dhe zhvillimin afatgjatë të njeriut.

Në Evropë, siguria ushqimore është një përgjegjësi e përbashkët nga ferma në pirun, duke siguruar standardet e sigurisë ushqimore që janë ndër më të lartat në botë.

  • Fakt: Në Evropë besimi është më i lartë tek shkencëtarët (82%) dhe organizatat e konsumatorit (79%) për informacion mbi rreziqet që lidhen me ushqimin, i ndjekur nga fermerët (69%), autoritetet kombëtare (60%), institucionet e BE (58%) dhe OJQ-të (56%)

Bashkëpunimi është një nga temat e preferuara të Bernhard Url. Ai tha: “Nuk ka dyshim se siguria e ushqimit në Evropë është një përgjegjësi e përbashkët. Bashkëpunimi jo vetëm që ndihmon në ndarjen e ngarkesës së punës dhe burimeve të nevojshme, por gjithashtu siguron rrjetin për të kanalizuar informacionin dhe praktikat më të mira në mënyrë që të gjithë në Evropë të mund të përfitojnë nga sistemi i BE-së. ”

Për shembull, praktikat e mira të higjienës në sektorët e ushqimit dhe bujqësisë ndihmojnë në zvogëlimin e shfaqjes dhe përhapjes së sëmundjeve të lindura nga ushqimi. Edukimi për sigurinë e ushqimit ndihmon konsumatorët të bëjnë zgjedhje të informuara dhe të shëndetshme dhe të kërkojnë furnizim më të sigurt të ushqimit.

Kuadri për këto kushte varet nga këshillat shkencore nga EFSA dhe Shtetet Anëtare, duke punuar me politikëbërës dhe praktikues për të siguruar një bazë të shëndoshë shkencore për vendimmarrjen dhe këshillat për sigurinë ushqimore.

Dr Url shtoi: “Nëse e intensifikojmë bashkëpunimin edhe më tej – me institucionet evropiane, partnerët tanë kombëtarë dhe ndërkombëtarë dhe të gjithë aktorët tanë të shumtë nga shkencëtarët dhe konsumatorët te prodhuesit e ushqimit dhe organizatat e shoqërisë civile – ne mund të vazhdojmë të shpërndajmë ushqim që nuk është vetëm i sigurt por edhe më i qëndrueshëm për Evropën, tani dhe në të ardhmen. ”

* Raporti i EFSA : Eurobarometri për sigurinë e ushqimit në BE , 2019