Reklame:

OBSH ndryshon serish keshillat per maskat mbrojtese!

Personat mbi 60 vjeç ose me probleme shëndetësore duhet të mbajnë një maskë të shkallës mjekësore kur janë jashtë kur e kanë të pamundur të distancohen nga shoqëria, sipas udhëzimeve të reja nga Organizata Botërore e Shëndetit, ndërsa të gjithë të tjerët duhet të mbajnë një maskë pëlhure me tre shtresa.

Njoftimi të Premten shënon një ndryshim të rëndësishëm të qëndrimit nga OBSH, i cili deri më tani nuk ka patur dëshirë të mbrojë veshjen e maskave nga publiku për shkak të provave të kufizuara që ato ofrojnë mbrojtje.

Dokumenti i ri udhëzues i trupit shëndetësor thotë se ata mbi 60 vjeç dhe njerëzit me probleme ekzistuese shëndetësore duhet të mbajnë maska ​​mjekësore në “ambiente ku distanca fizike nuk mund të arrihet” për shkak të “rrezikut të shtuar të infeksionit dhe / ose rezultateve negative”.

Të gjithë të tjerët duhet të veshin një maskë prej pëlhure me tre shtresa: pambuku absorbues më i afërt me fytyrën, i ndjekur nga një shtresë polipropileni dhe më pas një shtresë sintetike e cila është rezistente ndaj lëngut, tha OBSH. Ajo parashikon që këto maska ​​mund të bëhen në shtëpi, por edhe ndërmarrjet e vogla mund të fillojnë të prodhojnë ato, duke siguruar edhe punë.

OBSH tha se njerëzit duhet të këshillohen të veshin maska ​​jo vetëm në autobusë dhe trena, por edhe kudo që distanca fizike mund të jetë e vështirë – në dyqanet ushqimore, në punë, në tubimet shoqërore, në tubimet masive dhe në ambiente të mbyllura, përfshirë shkolla, kisha, xhami dhe vendet e tjera të adhurimit.

Deri më tani, organi global nuk ka mbrojtur veshjen e mbulesave të fytyrës nga publiku për shkak të provave të kufizuara që ato ofrojnë mbrojtje. Një tjetër frikë ishte edhe mungesa e tyre për personelin e vijës ë parë shëndetësore nëse do të përdoreshin nga publiku i gjerë në mënyrë masive.

Udhëzimi i ri pason hulumtimet e porositura nga organizata se çfarë lloj maskë mund të mbrojë njerëzit në komunitet. Ende nuk dihet nëse përdoruesit janë të mbrojtur, thonë ekspertët e tij, por dizajni i ri që mbron u jep mbrojtje njerëzve të tjerë nëse përdoren siç duhet. Sidoqoftë OBSH thekson se maska nuk është zëvendësim i distancës fizike dhe higjienës së duarve. (TheGuardian)