Reklame:

Mireqenia e Kafsheve/ EFSA: Mungojne kualifikimet dhe trajnimet e stafit ne thertore

Shumica e rreziqeve që lidhen me mirëqenien e derrave gjatë therjes janë për shkak të aftësive të pamjaftueshme të personelit dhe lehtësirave të dizinjuara dhe të ndërtuara dobët. Ky është një nga konkluzionet kryesore të këshillave të fundit të EFSA për mirëqenien e kafshëve gjatë procesit të therjes. EFSA thekson mungesën e aftësive dhe / ose trajnimin e stafit që punon në thertore si një shqetësim serioz për mirëqenie.

Opinioni shkencor i botuar nga Autoriteti i Sigurise Ushqimore ne Europe (EFSA) është më i fundit në një seri vlerësimesh të axhornuara mbi mirëqenien e kafshëve në thertore të kërkuara nga Komisioni Evropian. Raporti propozon masa për të adresuar rreziqet e mirëqenies që zakonisht shoqërohen me therjen e derrave për prodhimin e ushqimit dhe ndjek mendime të ngjashme për shpendët dhe lepujt . Një mendim i mëtejshëm mbi bagëtinë do të pasojë më vonë këtë vit.

Marta Hugas, Shefi Shkencëtar i EFSA-s, tha: “Si pjesë e strategjisë së saj të re Farm to Fork, Komisioni Evropian po shqyrton dispozitat e tanishme mbi mirëqenien e kafshëve, me qëllim krijimin e një sistemi ushqimor më të qëndrueshëm në BE. Kjo seri mendimesh, plus të tjerët që do të japim në vitet e ardhshme, do të sigurojë bazën shkencore për atë përmbledhje.

Pasja e standardeve të larta të mirëqenies së kafshëve përmirëson shëndetin e kafshëve dhe cilësinë e ushqimit, zvogëlon nevojën për ilaçe dhe mund të ndihmojë në ruajtjen e biodiversitetit. Kafshët e shëndetshme dhe të kujdesshme janë thelbësore për një zinxhir ushqimor të shëndetshëm. “

Pasqyra gjithëpërfshirëse e derrave mbulon procesin e therjes nga mbërritja dhe shkarkimin e derrave deri në gjakderdhje dhe vrasje. Ai identifikon një numër rreziqesh që shkaktojnë çështje të mirëqenies – të tilla si stresi i nxehtësisë, etja, uria e zgjatur dhe shqetësimi i frymëmarrjes – dhe propozon masa parandaluese dhe korrigjuese kur është e mundur.

Ashtu si me mendimin e mëparshëm për shpendët, shumica e rreziqeve – 29 nga 30 të identifikuar – janë pasojë e dështimeve të stafit për shkak të faktorëve të tillë si mungesa e trajnimit dhe lodhja. Masat parandaluese mund të vendosen për të gjitha rreziqet, thotë EFSA, me menaxhimin e sitit të identifikuar se kanë një rol vendimtar në parandalimin.

Mendimet shkencore mbi therjen bazohen në njohuritë më të fundit shkencore në dispozicion dhe janë duke u zhvilluar në konsultim me ekspertë të mirëqenies së kafshëve nga Shtetet Anëtare të BE-së.

Gjetjet do të përdoren nga Komisioni Evropian në diskutime me Organizatën Botërore për Shëndetin e Kafshëve (OIE) që synojnë përafrimin e qasjeve për mirëqenien e kafshëve gjatë therjes.