Frutat Feijoa vitet e fundit kanë qenë jashtëzakonisht të njohura, vetitë e tyre shëruese konsiderohen unike, si dhe karakteristika specifike të shijes. Vëmendja ndaj frutave te saj ka çuar në një rritje të popullaritetit të këtyre bimëve.
Ka shumë acide organike në feijoa, sidomos acidet malic dhe folik. Ky kokrra përmbajne aminoacide të nevojshme për funksionimin e shëndetshëm të sistemit nervor. Ka vajra esenciale, taninet dhe taninet që stimulojnë zorrët
Përbërja minerale e këtij kokrra të kuqe është e pasur. Pjesa më e madhe e saj përmban kalium dhe hekur, të dobishme për zemrën dhe enët e gjakut – rreth 155 mg kalium dhe 120 mg hekur. Elemente te tjere janë bakri, kalciumi dhe fosfor, sodium dhe magnez janë të pranishme në sasi të vogla. Shumica e pronave të dobive të këtij fruti janë për shkak të përmbajtjes së lartë të vitaminës C në të – 20.5 mg për 100 g. Ajo gjithashtu përmban vitamina të grupit B, PP dhe një sasi të vogël të vitaminës E
Eshtë një specie me gjelbërim të përhershëm, ne forme shkurre; në zonën e origjinës arrin 8 metra lartësi.
Lulet hermafrodite janë shumë terheqese dhe të ngrënshme. Pjalmimi kryqëzohet, edhe nëse ekzistojnë varietete vetë-pjellore.
Në zonat e origjinës, lulet pjalmohen nga zogjtë e mizave të gjinisë Thamnophilus dhe disa aphide.
Vegjetacioni i bimes fillon rreth muajit Mars; pas rreth 2 muajsh, lulet e para shfaqen dhe lulëzimi mund të zgjasë nga një deri në dy muaj. Jeta e një bime mund të kalojë 70 vjet. Habitati ideal është ai i kultivimit të ullirit. Nuk mund të qëndrojë në temperatura të ulëta 7 ° C nën zero. Përshtatet mirë për tokat e lehta dhe pa lageshtire.
Bimët, të marra nga farat, shartohen me varietetin ose varietetin e dëshiruar (Apollo, Coolidge, Binjakët, Mammoth, Triumph, të gjithë Zelanda e Re).
Distanca e bimëve përgjatë rreshtit duhet të jetë 4-5 metra.
Duke qenë një bimë jetësore, Feijoa ka nevojë për trainim dhe krasitje të prodhimit. Forma e globit është shumë e përshtatshme, me një bagazh të vetëm nga i cili, në 50-60 cm larg tokës, 3-5 degë jashtë; një formë tjetër është forma e konit.
Në vitet e para, operacionet e krasitjes janë minimale, pasi struktura e bimës duhet të përfundojë; në të njëjtën mënyrë ndodh me krasitjen e prodhimit, që synon eliminimin e degëve të thata ose të dëmtuara dhe kthimin e bimësisë së brendshme.
Prodhimi
Marrja e frutave fillon në fillim të tetorit dhe zgjat deri në fund të nëntorit ose edhe në fillim të dhjetorit. Mund të bëhet duke mbledhur në tokë si ato që kanë rënë natyrshëm, ashtu edhe ato që kanë rënë pas një kërkese të kufizuar të bimës. Prodhimi për hektar është rreth 70-100 kuintalë.
Frutat, duke qenë klimaterikë, mund të mblidhen edhe përpara se të piqen dhe të ftohen në frigorifer për rreth një muaj në temperatura rreth 0 ° C. Ato mund të konsumohen si të freskëta ashtu edhe të konservuara ose përdoret për të prodhuar akullore ose lëngje.
Ndër dëmtuesit më interesantë përmendim botrytis (Botrytis cinerea Pers.), Kalbezimi i rrënjës (Phytophthora spp. Dhe Pythium spp.) Dhe gjetjen e gjetheve (Sphaceloma spp.). Sulmohet edhe nga insektet e agrumeve cochineal (Ceroplastes sinensis), miza mesdhetare (Ceratit capitata), disa krizomelide.