Reklame:

Vdekjet nga ndotja mjedisore – Rajoni yne me problematiku

Të paktën një në tetë vdekje të evropiane është rezultat i ndotjes mjedisore, ka zbuluar një raport i ri i lëshuar nga Agjencia Evropiane e Mjedisit (EEA).

Ndotja e ajrit dhe zhurmës, si dhe ndryshimet për shkak të ndryshimeve klimatike të tilla si valët e nxehtësisë ndikojnë në shëndetin dhe mirëqenien e më të prekshmëve, tha raporti, i cili mbështet në të dhënat e Organizatës Botërore të Shëndetësisë mbi vdekjen dhe sëmundjet.

“Ekziston një lidhje e qartë midis gjendjes së mjedisit dhe shëndetit të popullatës sonë,” tha Stella Kyriakides, Komisioneri Evropian për Shëndetin dhe Sigurinë e Ushqimit.

Ndotja e ajrit është nxitësi kryesor i vdekjeve për shkak të faktorëve të mjedisit në Evropë, duke kontribuar në 400,000 vdekje të parakohshme në vit, sipas EEA. Këto përfshijnë vdekjet nga kanceri i mushkërive, sëmundjet e zemrës dhe goditjet në tru. Ndotja nga zhurma vjen e dyta dhe kontribuon në 12,000 vdekje të parakohshme.

Evropa Juglindore dhe Lindore kanë një ndikim më të lartë, me Bosnjë dhe Hercegovinën që ka 27% të vdekjeve që i atribuohen mjedisit. Fraksionet më të ulëta të vdekjeve që i atribuohen mjedisit ishin në Norvegji dhe Islandë me 9%.

Brenda BE, Rumania, Bullgaria dhe Hungaria kishin pjesën më të lartë të vdekjeve që i atribuohen mjedisit.