Reklame:

“Gjuha Blu”, Shqiperia zgjeron listen e shteteve nga te cilat ndalohet importi i kafsheve. Ne liste Greqia, Maqedonia e Veriut e Kroacia

Ministria e Bujqësisë ka ndaluar importin e kafshëve të gjalla nga disa shtete si masë mbrojtëse ndaj sëmundjes së gjuhës blu.

Urdhëri parashikon ndalimin   e   importit   dhe   tranzitimit   të kafshëve të gjalla të llojit ruminantë për shtetet e mëposhtme:

-Shteti   i   Belgjikës,   përkatësisht   provinca Neufchâteau, Luxembourg;   Oostkamp,   West-Vlaanderen; Meix-devant-Virton, Luxembourg.

-Nga shteti i Bullgarisë, përkatësisht provinca Sliven dhe Lovec.

-Nga  shteti  i  Kroacisë,  përkatësisht  qarku Istarska,   Bashkia   Buzet,   fshati   Sveti   Martin; qarku   Istarska,   Bashkia   Buzet,   fshati   Seljaci; qarku Istarska, Bashkia Labin, fshati Bartici

-Nga    shteti    i    Gjermanisë    përkatësisht provinca  Rheinland-Pfalz,  rrethi  Trier-Saarburg, Bashkia  Farschweiler;  provinca  Saarland,  rrethi Merzig-Wadern, Bashkia Losheim am See.

-Nga   shteti   i   Luksemburgut,   përkatësisht kantoni Redange, fshati Colpach.

-Nga  shteti  i  Zvicrës,  përkatësisht  kantoni  i Bern,  rrethi  Bern-Mittelland,  Bashkia  Oberbalm; kantoni     Luzern,     rrethi     Willisau,     Bashkia Dagmersellen.

-Nga  shteti  i  Rumanisë,  përkatësisht  qarku Vilcea, zona e Turcesti.-Nga shteti i  Greqisë, përkatësisht provincat: Dytiki Makedonia; Kentriki Macedonia; Samos-4,    Voreio    Aigaio;    Samos-5,    Voreio Aigaio;   Lesvos-1,   Voreio   Aigaio;   Lesvos-2, Voreio    Aigaio;    Lesvos-3,    Voreio    Aigaio; Anatoliki   Makedonia   Kai   Thraki;   Thessalia; Sterea  Ellada;  Dytiki  Ellada;  Dytiki  Makedonia; Peloponnisos dhe Ipeiros.

-I  gjithë  territori  i  shtetit  të  Maqedonisë  së Veriut.

Urdhëri parashikon se çertifikata  veterinare  duhet të  garantojë  origjinën e ngarkesës së ardhur dhe se  Autoriteti    Kombëtar    i    Ushqimit duhet të informojë  rregullisht  Drejtorinë  e  Derregullimit, Lejeve,   Licencave dhe   Monitorimit   për   çdo ngarkesë  të  kafshëve  të  gjalla  të  llojit  ruminantë që vijnë nga vendet e mësipërme.