Reklame:

Raporti/ Konsumi i evropianeve eshte pergjegjes per 10% te shpyllezimeve ne te gjithe boten!

Konsumi i evropianëve është përgjegjës për 10% të shpyllëzimeve në të gjithë botën. Por shumica e qytetarëve as nuk e vërejnë sepse ndodh kryesisht jashtë kufijve të BE-së. Kjo u zbulua nga raporti i ri i WWF me titull “Sa pyll keni ngrënë, përdorur ose veshur sot?”. Pasojat e konsumit të raportuara nga ambientalistët janë alarmante: 80% e shpyllëzimeve në botë është për shkak të nevojës për të hapur rrugë për kullota për prodhimin e mishit, plantacionet e sojës dhe vajit të palmës të kërkuara nga vendet perëndimore që konsumojnë dhe harxhojnë gjithmonë më shumë 

Gjatë 30 viteve të shkuara, zbulon raporti, 420 milion hektarë siperfaqe e pyllezuar janë bere “hi”, afërsisht sa madhësia e të gjithë Bashkimit Evropian, shumica e të cilave në zonat tropikale. Përafërsisht 10 milion hektarë humbasin çdo vit për shkak të shndërrimit të pyjeve në tokë bujqësore. Një dëm i madh si për biodiversitetin, duke pasur parasysh që rreth 80% e kafshëve tokësore dhe specieve bimore të planetit jetojnë në pyje, ashtu edhe për efektet dramatike në ndryshimin e klimës. Humbja e pyjeve amplifikon krizën klimatike për shkak të sasive shumë të larta të karbonit që çlirohen dhe humbjes së rregullimit të sistemit klimatik në tërësi.

Raporti gjithashtu thekson përgjegjësitë qe kane shtetet në shkatërrimin e bimësisë dhe biodiversitetit, pasi jane importues te lëndëve të para nga pyjet. Thjesht mendoni për prodhimin e kafesë, i cili mund të bëhet një faktor gjithnjë e më i rëndësishëm në shpyllëzimet për shkak të rritjes së kërkesës dhe ndikimit në rritje të ndryshimit të klimës. Prodhimi i kafesë do të duhet të trefishohet deri në vitin 2050 për të përmbushur kërkesën globale, por edhe sot 60% e zonës së përshtatshme për të rritur kafe është e mbuluar nga pyjet. Dhe nëse kafeja dikur rritej në buzë të mjediseve pyjore, sot pemët priten për të prodhuar kokrrat e çmuara në zona të mëdha të ekspozuara ndaj diellit. E gjithë kjo do të ketë pasoja serioze për speciet tashmë të rrezikuara nga zhdukja, si tigri Sumatran. Indonezia, ku jeton kjo specie, është në fakt një nga eksportuesit kryesorë të kafesë, së bashku me Meksikën, Kolumbinë, Vietnamin dhe Brazilin.

Për më tepër, për shkak të ndryshimit të klimës, 50% e zonave të rritjes së kafesë do të jenë të papërshtatshme për prodhim deri në vitin 2050 duke shtyrë të korrat në lartësi më të mëdha, duke kërcënuar zhdukjen e pyjeve të çmuar. E ardhmja e këtyre pyjeve dhe specieve peshon gjithashtu mbi supet e Italisë, pasi ne konsumojmë mesatarisht 6 kg kafe çdo vit. Apeli i WWF, për të zvogëluar ndikimet tona, është të preferojmë kafe nga kompani të çertifikuara, edhe nëse për momentin vetëm 20% e kompanive bujqësore plotësojnë këtë kërkesë. Vietnami dhe Brazili. Për më tepër, për shkak të ndryshimit të klimës, 50% e zonave të rritjes së kafesë do të jenë të papërshtatshme për prodhim deri në vitin 2050 duke shtyrë të korrat në lartësi më të mëdha, duke kërcënuar zhdukjen e pyjeve të çmuar. E ardhmja e këtyre pyjeve dhe specieve peshon gjithashtu mbi supet e Italisë, pasi ne konsumojmë mesatarisht 6 kg kafe çdo vit. Apeli i WWF, për të zvogëluar ndikimet tona, është të preferojmë kafe nga kompani të çertifikuara, edhe nëse për momentin vetëm 20% e kompanive bujqësore plotësojnë këtë kërkesë. Vietnami dhe Brazili. Për më tepër, për shkak të ndryshimit të klimës, 50% e zonave të rritjes së kafesë do të jenë të papërshtatshme për prodhim deri në vitin 2050 duke shtyrë të korrat në lartësi më të mëdha, duke kërcënuar zhdukjen e pyjeve të çmuar.

E ardhmja e këtyre pyjeve dhe specieve peshon gjithashtu mbi supet e Italisë, pasi ne konsumojmë mesatarisht 6 kg kafe çdo vit. Apeli i WWF, për të zvogëluar ndikimet tona, është të preferojmë kafe nga kompani të çertifikuara, edhe nëse për momentin vetëm 20% e kompanive bujqësore plotësojnë këtë kërkesë. E ardhmja e këtyre pyjeve dhe specieve peshon gjithashtu mbi supet e Italisë, pasi ne konsumojmë mesatarisht 6 kg kafe çdo vit. Apeli i WWF, për të zvogëluar ndikimet tona, është të preferojmë kafe nga kompani të çertifikuara, edhe nëse për momentin vetëm 20% e kompanive bujqësore plotësojnë këtë kërkesë. E ardhmja e këtyre pyjeve dhe specieve peshon gjithashtu mbi supet e Italisë, pasi ne konsumojmë mesatarisht 6 kg kafe çdo vit. Apeli i WWF, për të zvogëluar ndikimet tona, është të preferojmë kafe nga kompani të çertifikuara, edhe nëse për momentin vetëm 20% e kompanive bujqësore plotësojnë këtë kërkesë.