Reklame:

Alarmi ne Mesdhe: Se shpejti do te kete me shume mbeturina sesa peshq!

Alarmi eshte ngritur nga një studim mbi detet e ne te gjithe globin. Plastika, metalet, qelqi, qeramika, pajisjet e peshkimit, tekstilet dhe letra janë ndër materialet më të bollshme, por gomat dhe mbeturinat e tjera gjenden gjithashtu ne detet tona.
Mesdheu rrezikon të bëhet një nga detet më të ndotur në botë. Kjo u deklarua nga studimi mbi mbeturinat e depozituara në fund të deteve të botës që u botua në revistën shkencore Environment Research Letters, i cili zbuloi se në thellësi të mëdha, mbi një mijë metra, biomasa e peshkuar (peshk, krustace, molusqe) ) është e barabartë ose më e vogël se ajo e mbeturinave. Si për të thënë që në thellësi të caktuara ka më shumë mbeturina sesa peshq.

Studimi vijon dy vjet më vonë – dhe pas një studimi me specifik e me të thelluar – një seminar mbi këtë temë të organizuar në Bremerhaven, Gjermani, nga Qendra e Përbashkët e Kërkimit e Komisionit Evropian dhe Alfred Wegener-Institut. Qëllimi ishte të hartohej një dokument që do të siguronte një përmbledhje të njohurive aktuale mbi materialet me origjinë njerëzore të depozituar në fund dhe mbi metodologjitë për të përmirësuar punën në të ardhmen, në mënyrë që të siguronte informacion të hollësishëm për masat e ardhshme të menaxhimit të problemit. Vende të shumta të deteve tona kanë zgjuar interesin e komunitetit shkencor për shkak të pozicionit të tyre pranë disa prej rrugëve detare më të ngarkuara në Mesdhe dhe në botë: shembuj janë kanioni i Nora (Pula) dhe grykat e Bonifacio (midis Sardenjës dhe Korsikë), vende që strehojnë një biodiversitet shumë të pasur i cili fatkeqësisht kërcënohet nga aktivitetet njerëzore dhe peshkimi. Në pjesën e poshtme të të dy vendeve – madje edhe në një thellësi prej 450 metrash – u gjetën objekte të ndryshme, të tilla si goma dhe mbeturina të tjera. Plastika, metalet, qelqi, qeramika, pajisjet e peshkimit, tekstilet dhe letra janë ndër materialet më të bollshme.

Studimi tregon se si mbetjet po rriten në shtratin e detit në të gjithë botën, në disa raste dendësia e tyre do të ishte madje e krahasueshme me atë të vend depozitimeve të mëdha në tokë. Sipas ekspertëve, kjo prirje është e destinuar të vazhdojë, aq sa brenda 30 viteve të ardhshme vëllimi i mbeturinave detare mund të kalojë tre miliardë tonë. Nga miliona tonë mbetje që hyjnë në det çdo vit, më pak se 1% është e dukshme, ajo qe del ne plazhe ose qe noton në sipërfaqe, ndërsa 99% e mbeturinave përfundon në fund detit.