Reklame:

Mashtrimi me produktet e detit i perhapur ne te gjithe globin

Një analizë e Guardian Seascape e 44 studimeve të fundit për më shumë se 9,000 mostra ushqimesh deti nga restorante, shitës peshqish dhe supermarkete në më shumë se 30 vende zbuloi se 36% ishin etiketuar gabimisht, duke ekspozuar mashtrime të produkteve të detit në një shkallë të gjerë globale.

Shumë nga studimet përdorën teknika relativisht të reja të analizës së ADN-së.

Në një krahasim të shitjeve të peshqve të etiketuar “snapter” nga shitës peshqish, supermarkete dhe restorante në Kanada, SH.B.A., Mbreterine e Bashkuar, Singapor, Australi dhe Zelandën e Re, studiuesit gjetën etiketime të gabuara në rreth 40% të peshqve të testuar.

Britania e Madhe dhe Kanadaja kishin normat më të larta të etiketimeve të gabuara në atë studim, me 55%, ndjekur nga SH.B.A. me 38%.

Ndonjëherë peshqit etiketoheshin si specie të ndryshme në të njëjtën familje.

Në Gjermani, për shembull, 48% e mostrave të testuara që pretendonin të ishin fiston mbret ishin në të vërtetë fiston japoneze më pak i lakmuar.

Nga 130 fileto peshkaqenësh të blera nga tregjet italiane të peshkut dhe prodhuesit e peshkut, studiuesit gjetën një normë 45% të etiketimeve të gabuara, me specie më të lira dhe jopopullore të peshkaqenëve për ata më të vlerësuar nga konsumatorët italianë.

Zëvendësuesit e tjerë ishin të specieve të rrezikuara ose të prekshme.

Në një studim të vitit 2018 , gati 70% e mostrave nga e gjithë Mbretëria e Bashkuar e shitur si snapper (një peshk detar që është zakonisht i kuqërremtë dhe vlerësohet si ushqim) ishte një peshk i ndryshëm, nga një 38 lloje të ndryshme mahnitëse, duke përfshirë shumë specie të banuara në gumë që ndoshta kërcënohen nga degradimi i habitatit dhe peshkimi i tepërt.

Ende mostra të tjerë provuan se nuk ishin tërësisht nga speciet ujor , karkalecat e shitur në Singapor që shpesh gjendeshin se përmbajnë mish derri dhe jo gjurmë karkalecësh.

Mashtrimi i peshkut ka qenë prej kohësh një problem i njohur në të gjithë botën.

Për shkak se prodhimet e detit janë ndër mallrat më të tregtuara ndërkombëtarisht të ushqimit, shpesh përmes zinxhirëve komplekse të furnizimit, ato janë shumë të prekshme nga etiketimet e gabuara.

Pjesa më e madhe e kapjes globale transportohet nga anijet e peshkimit në anije të mëdha transferimi për përpunim, ku etiketimi i gabuar është relativisht i lehtë dhe fitimprurës për tu kryer.

Ka “kaq shumë mundësi përgjatë zinxhirit të furnizimit me prodhime deti” për të etiketuar në mënyrë të gabuar peshqit me vlerë të ulët si specie me vlerë të lartë, ose peshqit e fermës si të egër”, thotë Beth Lowell, nënkryetar i presidentit për fushatat e SH.B.A.-së në Oceana , një organizatë ndërkombëtare e përqendruar në oqeanet .Studim pas studimit ka zbuluar se etiketimi i gabuar është i zakonshëm kudo’, thotë Lowell.

Sidoqoftë, studimet në fjalë nganjëherë synojnë specie që dihen se janë problematike, që do të thotë se është e pasaktë të konkludosh se 36% e të gjithë prodhimeve globale të detit është domosdoshmërisht etiketuar gabimisht.

Studimet gjithashtu përdorin metodologji dhe mostra të ndryshme.

As peshqit nuk janë etiketuar gjithmonë qëllimisht – megjithëse shumica dërrmuese e zëvendësimeve përfshinin peshq me çmim më të ulët duke zëvendësuar ata me çmim më të lartë, duke treguar më shumë mashtrim sesa pakujdesi.

Problemi duket të jetë i përhapur në restorante.

Një studim, që përfaqëson përpjekjen e parë në shkallë të gjerë për të shqyrtuar etiketimin e gabuar në restorantet evropiane , përfshiu më shumë se 100 shkencëtarë që mblodhën fshehurazi mostra të prodhimeve të detit të porositura nga 180 restorante në 23 vende.

Ata dërguan 283 mostra, së bashku me përshkrimin e menusë, datën, çmimin, emrin dhe adresën e restorantit, në një laborator.

ADN-ja në secilën mostër u analizua për të identifikuar speciet, dhe më pas u krahasua me emrat në menu.

Një në tre restorante kishte shitur prodhime deti të etiketuara gabimisht.

Normat më të larta të etiketimeve të gabuara të restoranteve – duke filluar nga 40% në 50% – ishin në Spanjë, Islandë, Finlandë dhe Gjermani.

Ndonjëherë peshqit zëvendësohen me specie të ngjashme – një lloj i tonit për një tjetër.

Megjithatë, shpesh, zëvendësimi është një specie krejtësisht e ndryshme.

Një qëndrim shumë i zakonshëm është mustaku pak peshkaqen i njohur dhe si i lirë, ose pangasius.

Ky grup peshqish kultivohet gjerësisht në Vietnam dhe Kamboxhia dhe ka një shije dhe strukturë të ngjashme me peshqit e tjerë të bardhë, të tilla si merluci.

Zëvendësimet e tjera janë më shqetësuese.

Për shembull, produktet e përziera të frutave të detit si  karkalecat të blera në tregjet e Singaporit regjistruan një normë të etiketimit të gabuar prej 38.5% .

Karkalecave përmbanin në mënyrë të përsëritur ADN-në e derrit, zbuluan studiuesit.

Dhe në Kinë, 153 produkte fileto peshku të pjekur nga 30 marka tregtare të blera në tregjet lokale u testuan për të zbuluar “një normë alarmante keqinterpretimi prej të paktën 58%”, duke përfshirë disa zëvendësime nga familja vdekjeprurëse e peshkut të butë.

Peshqit e zëvendësuar mund të paraqesin rreziqe shëndetësore.

Një zëvendësues i shpeshtë i disa varieteteve të tonit është eskolari, një peshk vaji që tretet vështirë.

Të tjerët kanë parazitë unikë që mund të kërcënojnë shëndetin.

Oceana, e cila ka kryer gati 20 hetime të veta në etiketimin e gabuar, gjithashtu bëri një përmbledhje globale në 2016 të 200 studimeve nga 55 vende, të cilat zbuluan se mesatarisht një në pesë peshq të marrë nga shitësit e peshkut, supermarkete dhe restorante ishte etiketuar gabimisht.

Situata nuk duket se po përmirësohet.

Në 2019, Oceana gjeti 47% të mostrave që testoi nga shitësit e ushqimit dhe restorantet në gjashtë qytete Kanadeze ishin etiketuar gabimisht.

Ekziston një nxitje e konsiderueshme ekonomike për të shitur peshk me vlerë të ulët në vend të specieve më të njohura dhe më të shtrenjta – dhe madje edhe më shumë para për t’u bërë “pastrimi” i peshqve të kapur në mënyrë të paligjshme, thotë Rashid Sumaila, një ekonomist i peshkimit në Institutin për Oqeanet dhe Peshkimin në Universiteti i Kolumbisë Britanike.

Sumaila llogariti në një studim të vitit 2020 që midis 8 dhe 14 milion tonë peshk kapen në mënyrë të paligjshme çdo vit.

“Kjo është si 15 deri në 20 milion lopë që vidhen çdo vit”, për sa i përket peshës, tha ai.

“Pastrimi i peshkut” shpesh lidhet me kapje të paligjshme, të pa raportuar dhe të parregulluar (NJB) nga flota të mëdha “të largëta”, në të cilat anije me flamur të huaj veprojnë në brigjet e Afrikës, Azisë dhe Amerikës së Jugut.

Shpesh, kapjet përpunohen në bordin e anijeve të mëdha të transferimit, ku etiketimi i gabuar dhe përzierja e peshqve të ligjshëm dhe të paligjshëm bëhet në mënyrë të fshehtë.

Rreziku i kapjes është i ulët sepse monitorimi dhe transparenca janë të dobëta përgjatë zinxhirit të furnizimit me prodhime deti.

“Njerëzit mund të bëjnë shumë para duke bërë këtë,” tha Sumaila.

Të tjerët humbin.

Pastrimi i peshkut rezulton në një humbje ekonomike prej $ 26 miliardë – $ 50 miliardë dollarë (19 miliardë – 36 miliardë dollarë) në vit, përfundoi studimi i Sumaila, pasi peshqit e paligjshëm ose të etiketuar në mënyrë mashtruese ulin industrinë ligjore, duke e bërë të vështirë për lojtarët e ndershëm të garojnë.