Reklame:

Kanabisi mjekesor/ Mbi 3 miliarde euro xhiro ne Evrope deri ne 2025!

Gjermania konfirmon veten si vendi kryesor në perdorimin e marihuanës mjekesore dhe po përgatitet të përthithë më shumë se gjysmën e tregut të BE deri ne 2024. Por ekspertët ankohen se ndalimet e vendit për përdorimin rekreativ ende përfaqësojnë një frenim në rritjen e të gjithë sektorit.

Tregu Evropian i kanabisit do të rritet duke arritur një xhiro prej 3.2 miliardë eurosh deri në vitin 2025. Kjo është ajo që del nga edicioni i gjashtë i Raportit Evropian të Kanabisit , studimi vjetor i perpiluar nga Prohibition Partners, një organizatë e sektorit global të kanabisit. Raporti tregon se 60,000 njerëz në Evropë kishin qasje në ilaçe me bazë kanabisi për herë të parë në vitin e kaluar. Një rritje që solli numrin e përgjithshëm të pacientëve që, vetëm në vitin 2020, përdorën substanca të ligjshme me bazë kanabisi në të gjithë Kontinentin e Vjetër në 185 mijë.

Qarkullimi dhe problemet ligjore

Vlera e tregut evropian të kanabisit mjekësor do të arrijë 406 milion euro deri në fund të vitit 2021, thekson dokumenti, i cili tregon një rritje prej 75 përqind krahasuar me vitin 2020. Meqenëse përdorimi falas i kanabisit nuk është legalizuar ende në asnjë vend evropian – Hollanda , për shembull, thjesht toleron përdorimin rekreativ në kafenetë pa rregulluar të gjithë zinxhirin e furnizimit – a mbetet tregu i produkteve të ligjshme të kanabisit në Evropë i kufizuar në fushën mjekësore. Një situatë që – sipas analistëve – duhet të ndryshojë në katër vitet e ardhshme, pasi disa vende të BE-së i janë hapur perspektivës së legalizimit të kanabisit për përdorim vetem terapeutik.

Lokomotiva gjermane

Gjermania konfirmohet si vendi kryesor i kanabisit mjekësor në Evropë dhe po përgatitet të përthithë më shumë se gjysmën e tregut evropian midis tani dhe 2024. Vetëm për ekonominë gjermane, qarkullimi i kanabisit legal do të vlejë mbi 840 milion euro në fund të periudhën në shqyrtim. Ashtu si në sektorë të tjerë, Gjermania do të drejtojë edhe ekonomitë e tjera, pasi importet e kanabisit mjekësor në tregun gjerman u rritën me 37% vetëm vitin e kaluar, duke i çuar ato në një total prej 9.3 tonë.

Perspektivat e së ardhmes

“Ne jemi vetëm në fillim të udhëtimit tonë të kanabisit në Evropë”, është parashikimi i sigurt i Stephen Murphy , CEO i Prohibition Partners. “Evropa ka filluar të realizojë potencialin e saj si tregu më i madh në botë i kanabisit,” shtoi Murphy. “Që nga botimi i parë i Raportit Evropian të Kanabisit të botuar 4 vjet më parë, është bërë përparim i jashtëzakonshëm në aksesin e pacientit dhe edukimin e kanabisit,” përfundoi ai.