Reklame:

BE pergatitet per sezonin e zjarreve/ Koordinim dhe shpejtesi me e madhe ne nderhyrje!

Njëmbëdhjetë aeroplanë dhe gjashtë helikopterë do të forcojnë flotën evropiane të sistemit të Shpëtimit të BE-së. Vera 2021 do të karakterizohet nga temperatura mbi mesataren, të cilat paraqesin rrezik jo vetëm për shtetet e zonës mesdhetare.

Me ardhjen e verës dhe temperaturat e larta, për fat të keq, mbërrin edhe sezoni i zjarreve në pyje. Për t’u përgatitur për urgjencën dhe për të ndihmuar Shtetet Evropiane të përballen me ndërhyrjet e nevojshme, BE ka përgatitur një plan për të forcuar kapacitetet e ndërhyrjes. Njëmbëdhjetë aeroplanë dhe gjashtë helikopterë, flota evropiane e sistemit të Shpëtimit Eu, do të vendosen në terren, te cilet do të vendoset në vende të ndryshme. Komisioni gjithashtu ka paralajmëruar qeveritë se rreziku nga zjarri për këtë sezon “pritet mbi mesataren”. Ekzekutivi Evropian shpjegoi se këtë vit do të ketë “temperatura shumë të larta nga qershori deri në shtator në rajonin e Mesdheut”. 

Prandaj ekziston shqetësimi se përqindja e zjarreve në pyje mund të rritet ndjeshëm, jo ​​vetëm në zonat tashmë normalisht të rrezikuara, por edhe në “pjesët e reja të Bashkimit”, gjithashtu duke marrë parasysh parashikimin e një “zvogëlimi të reshjeve, veçanërisht në ‘Evropën Qendrore dhe në shumë pjesë të Mesdheut “. Komisioneri i Menaxhimit të Krizave Janez Lenarcic shpjegoi se flota është “pozicionuar strategjikisht në Kroaci, Francë, Greqi, Itali, Spanjë dhe Suedi” dhe falenderoj këto vende “për bashkëpunimin e tyre të madh”. “Duke punuar ngushtë së bashku në të gjitha nivelet, BE do të jetë në gjendje të parandalojë, përgatisë dhe përgjigjet ndaj zjarreve në pyje si këtë vit dhe në të ardhmen”, komentoi Lenarcic.

Komisioneri për Mjedisin Virginijus  Sinkevičius shpjegoi se këto fatkeqësi “përbëjnë një kërcënim në rritje për pyjet, të cilat janë shtëpia e 80 përqind të të gjitha bimëve dhe kafshëve të njohura në Tokë”.

Sinkevičius gjithashtu shtoi se udhëzimet e reja të ekzekutivit evropian “tregojnë masa parandaluese të bazuara në qeverisjen e mirë, planifikimin adekuat, menaxhimin efektiv të pyjeve dhe burimet e financimit të BE”. “Investimi në parandalimin është thelbësor.  Në të njëjtën kohë, ne duhet të sigurohemi se kemi aftësinë për të reaguar kur shpërthejnë zjarret. Kjo  është ajo ku qendra e koordinimit dhe reagimit të emergjencave të BE luan një rol kryesor,” përfundoi ai.

Komisioni Europian ka shpjeguar se do të mbështetet shumë në  shërbimet dhe mjetet e monitorimit kombëtar dhe të Komunitetit, të tilla si  Sistemi  Evropian i Informacionit për Zjarret në Pyje (Effis). Përveç kësaj, do te zhvillohen takime të rregullta me Shtetet Anëtare të BE-së dhe Shtetet që marrin pjesë në  Mekanizmin e Mbrojtjes Civile  gjatë sezonit për të shkëmbyer informacion mbi gadishmërinë e tyre dhe rreziqet e zjarrit.