Reklame:

Kultivimi i thjerrëzave

Thjerrëzat janë jashtëzakonisht të pasura me proteina, gjë që e bën atë një zëvendësues të shkëlqyeshëm të mishit. Kokrra është e pasur me magnez, hekur, fosfor, kalium, zink, vitaminë B1 dhe B9, prandaj kërkohet ushqim, dhe konsumi i saj kërkon trajtim më të shkurtër të nxehtësisë.

Ziejnë më e lehtë sesa fasulet, por përmbajtja e përbërësve të nevojshëm është rreth 25% proteina dhe deri në 60% karbohidrate. Mund të rritet në rotacionin e të korrave, kurse si një parakulturë e mirë është patatja, ajo preferon toka me pak acid me pH nga 6 në 6.5.

Gjatësia e vegjetacionit të specieve të hershme të kultivuara është 80-110 ditë, kurse ajo e vonshmja 125-189 ditë. Kërcelli është i degëzuar dhe i lartë 14-40 cm. Gjethet janë të mbushura në mënyrë të barabartë me 4-7 palë gjethe ovale. Thjerrëzat janë bimë të klimave të nxehta dhe janë të ndjeshme ndaj temperaturave të ulëta dhe ngricave të buta. Temperatura minimale e mbirjes është 15°C, kurse ajo optimale është 18-21°C. Në një temperaturë prej 24°C dhe lagështi të moderuar të ajrit dhe tokës, thjerrëzat kanë rritjen dhe zhvillimin më të mirë.

Në të njëjtën sipërfaqe, thjerrëzat nuk rekomandohet të mbillen para se të kalojnë 4-5 vjet. Kur përpunoni tokën, rekomandohet lërimi në një thellësi prej 30 cm dhe shtresa sipërfaqësore duhet të copëtohet mirë, sepse thjerrëzat mbillen shumë cekët. Plehrat e azotit përdoren në sasi të vogla, por gjatë fekondimit është mirë të shtoni 500 në 600 kg NPK 7-14-21 ose 8-16-24.

Thjerrëzat mbillen në fund të pranverës, kur kalon rreziku i ngricës. Ato mbillen me prodhim të mekanizuar, me një hapësirë rreshtore 17.5-30cm me 65-90 kg fara. Vjelja bëhet kur bishtajat në pjesën e poshtme janë plotësisht të pjekura ose dyfazore, kur bishtajat zverdhen dhe ato të poshtme janë edhe më të forta. Pas korrjes, farat e thjerrëzave normalisht kanë një përmbajtje të shtuar uji, kështu që para ruajtjes, është e nevojshme të thahet për 14% ujë. Rendimenti i thjerrëzave është shumë i ndryshueshëm, por varet nga speciet e kultivuara dhe kushtet në të cilat rriten, ai mund të arrijë nga 340-1500kg /ha.