Reklame:

A mund të ngatërrohen dhe pengohen konsumatorët organikë të agrumeve nga përhapja e certifikatave?

Sipas Alberto Torres, menaxher i kompanisë valenciane Citruslandia, e cila është e specializuar në prodhimin e klementinave organike dhe mandarinave, megjithëse konsumi i frutave organike të agrumeve ka mbetur relativisht i qëndrueshëm gjatë dy viteve të fundit, prodhuesit po përballen me sfida të tilla si rritja e rëndë e çmimi i produktit për shkak të rritjes së numrit të certifikatave të kërkuara nga zinxhirët evropianë, të cilat mund të jenë burim konfuzioni tek konsumatorët dhe të kenë ndikim në shitje.

Alberto Torres në fermën e tij bio Nadorcott në Sagunto (Valencia).

“Pas një periudhe në të cilën kërkesa për agrume organike ra pas pandemisë, në dy sezonet e fundit ne kemi pasur shitje të qëndrueshme, edhe nëse disa zinxhirë kanë shënuar disa rënie”, thotë Alberto Torres. “Megjithatë, shitjet mund të ngecin nëse kostot vazhdojnë të rriten, kryesisht për shkak të përhapjes së certifikatave dhe vulave organike të kërkuara nga zinxhirët e shpërndarjes në vende të ndryshme. Kjo situatë tashmë është qesharake; është pothuajse si një parodi”, thotë Torres.

“Ne po flasim kryesisht për të gjitha certifikatat shtesë, përtej vulës organike evropiane, Global GAP, GRASP ose eSpring. Ne kemi përfunduar në një lloj ‘lufte certifikimi’ që po ‘asfikson’ prodhuesit për shkak të investimit të kërkuar në infrastrukturat, auditimet dhe, me pak fjalë, shpenzimet që përfundojnë duke e bërë produktin më të shtrenjtë”, thotë Torres. “Unë gjithashtu besoj se konsumatorët fundorë mund të ngatërrohen duke parë kaq shumë etiketa të ndryshme dhe se konsumi mund të ndikohet.

Në fakt, sipas Torres, furnizimi me agrume organike po bie gjithnjë e më shumë në më pak duar. “Ne kemi parë shumë operatorë të vegjël të përkushtuar ndaj prodhimit dhe tregtimit të portokalleve dhe mandarinave organike duke u zhdukur sepse po bëhet gjithnjë e më e vështirë dhe ju duhet t’i bëni gjërat vërtet mirë për të përfituar.”

“Ekzistenca e kaq shumë certifikatave shtesë dhe barrierave administrative po bën që shumë operatorë të heqin dorë sepse nuk kanë kapacitet të mjaftueshëm për t’i përballuar të gjitha. Është shumë e qartë se, në ditët e sotme, kushdo që nuk ka vëllime të konsiderueshme, të paktën me 40-60% duke qenë prodhim i tyre, nuk është në gjendje të konkurrojë”, thotë Torres. “Ne po shohim gjithashtu një rritje të dukshme të furnizimit me mandarina organike në Itali dhe në zona më specifike, si Korsika në Francë”.

Që nga viti 1997, Citruslandia është specializuar në prodhimin dhe tregtimin e klementinave dhe mandarinave organike. Punon me varietetet Oronules, Esbal, Clementules, Tango, Nadorcott dhe Orri. Ajo po rritet edhe si prodhuese e portokalleve organike.  nga; Alban Cakalli