Reklame:

Ekspertet e klimes: Me pak mish per te reduktuar ngrohjen globale

Zakonet globale të prodhimit dhe konsumit të ushqimit duhet të ndryshojnë për të përmirësuar ngrohjen globale, sipas një raporti të Kombeve të Bashkuara që vlerëson efektet e ndryshimit të klimës në toke.

Raporti nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimin e Klimës (IPCC) – i cili u mbajt këtë javë në Gjenevë – rekomandon përqafimin e metodave të reja të bujqësisë dhe bërjen e ndryshimeve të mëdha diete, të tilla si zvogëlimi i konsumit të mishit. Dokumenti jep udhëzime për qeveritë mbi mënyrat për të zbatuar marrëveshjen e Parisit 2015 dhe për të shmangur ndryshimin e arratisur të klimës përpara një konference të përqendruar në këtë çështje më vonë këtë vit në Kili.

Që nga koha para-industriale, temperatura e sipërfaqes së tokës është rritur dy herë më shumë se mesatarja globale, me 1.53 ° C në krahasim me 0.87 ° C. Rritja e nivelit të detit është gjithashtu duke rritur presionin mbi tokë, shënon përmbledhjen e 60 faqeve të raportit për politikëbërësit. Ekspertët ekzaminuan lidhjet midis përdorimit të tokës, sigurisë ushqimore dhe ndryshimit të klimës.

Përpara publikimit të raportit, aktivistët e Greenpeace në Zvicër zbuluan një flamur jashtë takimit ku shkruhej “Më pak mish = më pak nxehtësi. Veprimi i klimës tani”.

Rregullime të tilla dietike mund të kontribuojnë, sipas vlerësimeve, në lëshimin e deri në miliona kilometra katrorë tokë dhe, në vit, në një zbutje deri në 8 gigatonnes të ekuivalentëve të CO2 deri në vitin 2050. Më shumë se 70% e sipërfaqes së tokës, sipas specialistëve, përdoret në total për të kënaqur nevojat e popullatës.

Kërcënimet klimatike do të varen nga madhësia e popullsisë dhe shkalla e rritjes së temperaturës. Ato të zjarreve të rritur ose paqëndrueshmërisë ushqimore konsiderohen “të larta” me një shtesë 1.5 ° C dhe “shumë të lartë” me 2 ose 3 ° C më shumë. Një problem tjetër është se një skenar i një popullsie prej 9 miliardë njerëzish deri në vitin 2100 do të rritë çmimin e disa mallrave për më shumë se 7% deri në vitin 2050.

Në varësi të rajonit, ndryshimet në kushtet e tokës mund të “rritin ose ulin” shkallën e ngrohjes globale, përfundon IPCC. Ky ngrohje do të shoqërohet me reshje të mëdha shiu dhe përmbytje si dhe nxehtësi dhe thatësira që shkaktojnë paqëndrueshmëri ushqimore.