Reklame:

Kultivari i grurit “Dajti”

Kultivari i grurit “Dajti”

Specia: Triticum aestivum L.

Përhapja: Është grurë  i butë,  i krijuar në Universitetin Bujqësor të Tiranës në vitin 1976,  nga kryqëzimi i kultivarëve Gemelli x Strampeli, përzgjedhur nga  Mentor Përmeti.  Është kultivuar  me  sukses ne  gjithë  zonat  e  kultivimit  te  grurit  në Shqipëri për një kohë  të gjatë dhe vazhdon të kultivohet disa zona.

Përshkrimi: Është tipi biologjik i hershëm-i hershëm, me vëllazërim te ngritur, me aftësi vëllazëruese të mirë dhe me pjekje të hershme.

Lartësia e bimës arrin 90-100  cm, kalliri me hala, me ngjyrë të kuqe, me lëfostra të hapura dhe me qëndrueshmëri të dobët  ndaj shkoqjes.

Pesha e 1000  kokrrave  është 40-42  g dhe  pesha hektolitrike rreth  80-81  kg. Përmbajtja e proteinave është rreth 12-13 %.

Ka qëndrueshmëri te mirë ndaj rrëzimit, mesatare ndaj ngricave dhe  të ftohtit, shkon mirë në zonën e ulët por edhe në ato kodrinore e malore. Qëndrueshmëri të mirë ndaj ndryshqeve por ka prekjeje nga  septorioza.

Kushtet e kultivimit: Kultivari “Dajti” është i përshtatshëm për  toka  mesatare e të shëndosha fushore por edhe kodrinore e malore deri në 600-900 m lartësi mbi detare.

Teknologjia: Afatet më të përshtatshme të mb- jelljes në zonën e ftohtë janë në fillim të Tetorit deri ne 10 Nëntor,  ndërsa në zonën e ngrohtë gjatë Nëntorit. Norma e farës 220-240 kg/ha.

Rendimenti: 60-70  kv/ha

Veçantitë

Pozitive:

Kultivohet prej mbi 40 vjetësh dhe  është bërë  kultivar tradicional veçanërisht në rajonin e Korçës. Jep prodhim të lartë, të stabilizuar dhe me cilësisë të mirë.

Negative: Ka qëndrueshmëri të ulët ndaj shkoqjes.

Përdorimi: Mielli  i  kultivarit  “Dajti”  ka  cilësi  te mira për prodhimin e bukës.