Domatja e modifikuar gjenetikisht piqet më shpejt dhe kërkon më pak hapësirë sesa domatet tradicionale kacavjerrese.
Studiuesit në Laboratorin Cold Spring Harbor Laboratory me qendër në SHBA kanë zhvilluar një lloj domate që piqet më shpejt sesa varietetet tradicionale të domates. Bima e re e domates ka shkurtuar kohen, ajo rritet më shpejt dhe kërkon më pak hapësirë , një plus për bujqësinë urbane.
Domatja e modifikuar rishtazi është e mundur sepse ekipi zbuloi një gjen, SIER, i cili kontrollon gjatësinë e rrjedhin.
Rrjedha më e shkurtër është një përparim i rëndësishëm sepse i lejoi ekipit të shpejtojë procesin e rritjes pa sakrifikuar shijen. Do të thotë gjithashtu që bima e domates kërkon më pak hapësirë, një kriter i rëndësishëm për bujqësinë urbane dhe bujqësinë në hapësirë, tha ekipi .
Domatja e re gjithashtu përfshin gjenet e modifikuara SELF PRUNING (SP) dhe SP5G. Genet e tundura lejojnë që bima të lulëzojë dhe të japë fryte më shpejt. Bimët e reja të domates rriten në një vazo, si trëndafila, në vend të vreshtave. Ato piqen në me pak se 40 ditë.
Hulumtimi u financua pjesërisht nga Instituti Mjekësor Howard Hughes, Administrata e Zhvillimit Rural, Fondacioni Kombëtar i Kërkimit të Koresë, Instituti Kombëtar i Ushqimit dhe Bujqësisë USDA, dhe Fondacioni Kombëtar i Shkencave.