Reklame:

Shefi i bujqesise ne SHBA i kerkon BE te degjoje shkencen, jo OJQ-te qe krijojne frike

Kur bëhet fjalë për ushqimin, politikëbërësit e BE-së duhet të marrin vendime të bazuara në shkencë nëse duan të ndihmojnë fermerët e tyre evropianë të trajtojnë “shqetësimet e ligjshme” për qëndrueshmërinë, tha Sonny Perdue, Sekretari i Shtetit per Bujqësinë ne SHBA, të hënën (27 janar).

Duke folur me një grup gazetarësh në Bruksel, përfshirë EURACTIV.com, Perdue tha se politikëbërësit e BE-së nuk janë naivë rreth sfidave në bujqësi. Më herët të hënën, ai u takua me Komisionerin e Bujqësisë të BE Janusz Wojciechowski, si dhe shefin e shëndetit të BE Stella Kyriakides dhe Komisionerin e Tregtisë Phil Hogan.

I pyetur nga EURACTIV nëse politikëbërësit e BE-së janë të gatshëm të hapin diskutimin mbi bioteknologjinë në bujqësi, Perdue tha:

“Kurdo që të keni njerëz të zgjedhur, duhet të dëgjoni opinionin publik, por mendoj se ata gjithashtu përgjigjen, e kuptojnë përgjegjësinë e tyre si udhëheqës. Ne duhet të marrim vendime mbi politikën bazuar në shkencën e shëndoshë kur bëhet fjalë për ushqimin. Dhe kështu që unë mendoj se ata janë të gatshëm ta bëjnë këtë. “

Ai tha se ekzistonte “një ankth në lidhje me aftësinë për të kundërshtuar disa nga OJQ-të që janë këtu përhapjen e frikës në lidhje me qasjen e bazuar në rrezik dhe jo me bazë të rrezikut”.

“Unë përdor shembullin e kripës së tryezës që mund të jetë e rrezikshme nëse e konsumoni në sasi shumë të madhe, por ne e përdorim rregullisht. Dhe kjo është arsyeja pse ne kemi MRL (nivelin maksimal të mbetjeve) për pesticide duhet të jetë një nivel i sigurt, jo diçka që nëse thjesht keni zbritur kripë tryeze me çdo vakt, që do të sëmureni, ”Tha ai.

Duke komentuar bisedimet në vazhdim mbi politikën e ardhshme bujqësore të përbashkët të BE-së pas vitit 2020, Perdue shprehu shqetësimin se nuk po shkon në drejtimin e duhur.

“Unë mendoj se fermerët kanë një shqetësim të ligjshëm. Fermerët nuk duan të jenë përfitues të mirëqenies. Unë jam i shqetësuar [BE] po shkon drejt një shteti të mirëqenies në Politikën e Përbashkët Bujqësore, duke u përpjekur të kompensojë atë që ata nuk do t’i lejojnë fermerët të bëjnë siç duan ta bëjnë, “shtoi zyrtari amerikan.

Çeshtja e bioteknologjisë në bujqësinë e BE-së ka shkaktuar dhimbje koke në të gjithë Evropën, veçanërisht pas vendimit të Gjykatës Evropiane për vitin 2018 që organizmat e marra nga teknika e mbarështimit të bimëve mutagjenezë janë OMGJ dhe duhet, në parim, të bien nën Direktivën e OMGJ-ve.

Vendimi befasoi industrinë dhe fermerët, të cilët thanë se po privohen nga mjetet e nevojshme që do t’i ndihmojnë ata të adresojnë shqetësimet mjedisore dhe të arrijnë të konkurrojnë me fermerë të tjerë në të gjithë botën.

Nga ana tjetër, OJQ-të përshëndetën vendimin, duke thënë se Gjykata kishte ndaluar “OMGJ-të e reja” të hynin në tregun e BE-së përmes derës së pasme.

Komisioni Evropian aktualisht po kryen një studim për të eksploruar opsionet për të azhurnuar legjislacionin ekzistues të GM ose të krijojë një kornizë të re për këto teknika inovative.

BE-ja duhet të komunikojë qartë me publikun

Perdue mbrojti me forcë përdorimin e teknikave të mbarështimit të bimëve, të tilla si CRISPR [sekuencat e ADN], duke thënë se kjo është një teknikë e gjenerimit jo transgjenik të shumimit. “Entiallyshtë në thelb një teknikë e mbarështimit natyror që thjesht përshpejtohet.”

“Ne kemi një përgjegjësi t’i komunikojmë asaj publikut: që këto nuk janë gjenet e çuditshme të Frankensteinit,” tha politikani amerikan.

“Ne e dimë se ne mund të përshpejtojmë që përmes inxhinierisë gjenetike të rezultateve të ngjashme, duke manipuluar atë ADN për të marrë një produkt më të mirë më efikas, ose efektiv, më të shëndetshëm, më të sigurt. Në atë mënyrë, ne duhet të komunikojmë atë dhe Evropa duhet ta komunikojë atë para publikut, “tha Perdue dhe shtoi se Parlamenti i BE-së gjithashtu duhet të jetë i vetëdijshëm për avantazhet e këtyre teknikave.

“Unë mendoj se duhet të bëhet punë brenda Komisionit Evropian për të zgjidhur atë çështje në atë mënyrë. Sepse ne mendojmë se është një mjet që fermerët evropianë mund të përdorin. Shtë e sigurt dhe është efikase, dhe është e shëndetshme, dhe është e përballueshme, “tha ai.

Perdue insistoi që vendimet për ushqimin të bazohen në shkencë dhe opinioni publik evropian duhet të kuptojë se nëse ata vendosin të kenë një zonë pa teknologji, prodhuesit e tyre do të jenë në një disavantazh të madh, jo vetëm përballë Shteteve të Bashkuara, por përballë botës duke përfshirë teknologjinë në rritje në Azi.

“Ne duam qëndrueshmëri mjedisore, duam qëndrueshmëri sociale, por duhet të ketë edhe qëndrueshmëri ekonomike. Nëse nuk keni qëndrueshmëri ekonomike dhe sektor bujqësor, nuk do të keni qëndrueshmëri mjedisore ose sociale, “përfundoi ai. (Euractiv)