Endivia është një bimë me gjethe që mund të rritet nga fillimi i vjeshtës deri në fund të pranverës në varësi të motit. Kërkon kushte shumë modeste të kultivimit dhe toleron temperatura mjaft të ulëta nga 5 deri në 7°C.
Endivia është një bimë që mund të rritet plotësisht si një zëvendësues i sallatës.
Ajo përdoret shumë dhe është njohur që nga Grekët dhe Romakët e Lashtë. Ata e kanë konsideruar si bimë mjekësore për shkak të vetive të saj mjekësore. Kultivohet për nevoja personale dhe për shitje sidomos kur mungojnë llojet e tjera të sallatave. Rritet në toka të lehta dhe ranorë, e mbrojtur nga erërat e forta.
Ajo zakonisht mbillet pas të lashtave të tjera bimore si spinaqi, karota, qepa, lakra etj. të ashtuquajturat ajo toleron mirë plehun e djegur të stallës dhe aty ku një pleh i tillë nuk është i mjaftueshëm duhet të shtohet. Në lidhje me ujitjen duhet të ujitet rregullisht, përndryshe gjethet bëhen shumë të hidhura.
Gjethet janë të pasura me vitaminë C dhe karoten, dhe janë të pasura me minerale kalcium, hekur dhe fosfor. Gjatë vegjetacionit bima ka një rozetë mjaft të zhvilluar, me gjethe të shumta të shpërndara dendur. Ato janë zakonisht me një sipërfaqe të lëmuar pak të lakuar me skaj të theksuar të thellë përgjatë gjetheve.
Ekzistojnë disa lloje të endivave p.sh. Escariol – lloji që ka gjethe të gjera dhe rekomandohet më shpesh. Është rezistente ndaj temperaturave të ulëta dhe kushteve të tjera të pafavorshme.
Edhe pse shumica e llojeve të endivave janë të destinuara për prodhimin vjeshtëdimër, ka nga ato që mund të rriten në periudhën pranverë-verë. Lloje të tjera të njohura të endivave janë: Eskariol i gjelbër, Eskariol i verdhë, Davos, Eros, etj.
Edivia përdoret më shpesh në gjendjen e freskët, por mund të përdoret gjithashtu si e përpunuar. Koha e korrjes është kur rozeta arrin madhësinë e plotë, dhe gjethet e brendshme të rozetë kanë ngjyrë të çelur ose të verdhë. Një rozetë e zhvilluar plotësisht e endivës mund të arrijë një masë mesatare prej 1 kg.
Korret duke prerë rozetën në pjesën e qafës së rrënjës dhe më pas pastrohet nga të gjitha gjethet e vjetra, të verdha dhe të dëmtuara. Në varësi të sezonit të rritjes, rendimentet mund të lëvizin nga 20 deri në 40 t/ha.