Tre burgera në javë: kjo është sasia maksimale e mishit që Evropianët duhet të mësohen për të ngrënë, sipas OJQ-së Greenpeace, e cila ka studiuar zakonet e ngrënies në Evropë.
Evropianët gllabërojnë 1.58 kg mish në javë, gjë që ka efekte serioze në klimë. Në mesin e evropianëve, francezët janë konsumatorët e 6-të më të mëdhenj të mishit, që kapin 83 kilogramë në vit për person. Për krahasim, Spanjollët hanë më shumë se 100 kilogram mish, ndërsa bullgarët hanë vetëm 58 kilogramë.
Revista kryesore mjekësore në botë, The Lancet, rekomandon që në vitin 2050 njerëzit të konsumojnë maksimumi 300 gr mish në javë , si për arsye shëndetësore ashtu edhe per klimen. “Një dietë e pasur me fruta dhe perime ka përfitime të vërteta shëndetësore dhe klimatike,” shkruan revista, duke argumentuar se një dietë me shumicë vegjetariane gjithashtu do të ushqejë 10 miliardë njerëz.
OJQ Greenpeace shkon deri aty sa propozon një ligj që synon uljen e 70% të konsumit të mishit deri në vitin 2030, i shoqëruar nga një ulje prej 80% deri në vitin 2050.
Një dietë që dëmton mjedisin
Evropianët konsumojnë një sasi shumë të lartë të qumështit dhe mishit në krahasim me mesataren globale, dhe hanë dy herë më shumë se pjesa tjetër e botës. Kjo dietë ka pasoja të rënda për klimën për shkak të emetimeve të metanit të gjedhëve. Për më tepër, bagëtitë lëshojnë gjithashtu emetime të CO2 nga drithërat që hanë.
Kur bëhet fjalë për sojën e importuar nga Amerika e Jugut, një drithëra kultivimi i së cilës është kryesisht përgjegjës për degradimin e shiut të Amazonës, bilancin e karbonit të qumështit dhe produkteve të mishit.
Nuk ka zgjidhje konkrete në nivelin e BE-së
Sidoqoftë, në strategjinë e propozuar të Komisionit Evropian “fermë në pirun”, ekzekutivi i BE-së pranon vetëm mbiprodhimin dhe mbingarkesën e mishit dhe produkteve të qumështit, por nuk propozon ndonjë zgjidhje konkrete.
Sipas një raporti të botuar nga Shoqëria Ekologjike Britanike të Dielën (8 Mars), dhe mbështetur nga 36,000 shkencëtarë, politika aktuale e përbashkët bujqësore (CAP) është duke u përdorur në favor të bujqësisë që optimizon rendimentet, në kurriz të biodiversitetit dhe mjedisit , por edhe të klimës.
Prandaj, ai kërkon një rregullim të thelluar të mekanizmit, me synime të uljes së emetimit të CO2 që janë transparente dhe më të qarta se ato aktuale. Ai gjithashtu parashikon më pak fonde për bujqësinë industriale të kafshëve.
Blegtoria e subvencionuar shumë
Aktualisht, midis 28 miliardë dhe 32 miliardë euro shpenzohen në subvencione çdo vit për blegtorinë ose prodhimin e foragjereve dhe drithërave për bagëtitë, që përfaqëson më shumë se gjysmën e buxhetit për bujqësinë evropiane (58.4 miliardë euro).
Prandaj Greenpeace po kërkon gjithashtu Komisionin Evropian që ta marrë këtë çështje më seriozisht, duke marrë parasysh që dy të tretat e zonës bujqësore evropiane aktualisht merren nga blegtoria, duke kontribuar në ndotjen e ujit.