Sipas shifrave te reja nga Ministria Spanjolle e Bujqesise, shitjet e ushqimit organik arriten ne nivele rekord. Ne vitin 2017 shifra ka arritur ne 1,962 milione euro (deri ne 16.4% me 2016 dhe pothuajse dyfishi i 1,000 milione te cituara ne vitin 2013).
Duke folur ne BioCultura Madrid ne nentor te vitit te kaluar, Francisco Javier Maté, zevendes drejtor i pergjithshem per cilesi te diferencuar dhe bujqesi organike ne MAPA, zbuloi se bleresit spanjolle po zgjedhin gjithnje e me shume ushqimet organike dhe tani po shpenzojne me shume se pese milione euro ne dite per ushqimin dhe pijet organike.
, frutat dhe dritherat vazhdojne te jene kategorite me te popullarizuara organike, tha ai. Perimet organike zene 44% e shitjeve ne spanje. Mishi organik dhe produktet e qumeshtit (produktet me origjine shtazore) vijne ne rreth 25%. Veçanerisht, vera dhe nafta, dy nga eksportet me te medha te vendit, perfaqesonin vetem 5% te shpenzimeve organike vendase.
Prodhimet organike tani jane me gjeresisht te disponueshme ne Spanje dhe me popullore se kurre me pare, me perberjen organike tani per dy nga çdo njeqind euro te shpenzuar per produkte ushqimore, dhe tregu do te vazhdoje te rritet. Levizja drejt nje menyre jetese me te shendetshme, me te qendrueshme dhe ekologjike ne Spanje, si ne mbare boten, ka ndikuar ne qendrimet personale dhe perfundimisht ka ndikuar ne zakonet e perditshme te shpenzimeve. Kjo eshte sigurisht e vertete ne mesin e te rinjve nen 25 vjeç, te cilet tani jane konsumatoret kryesore bio (organike) ne Spanje .
Jo vetem qe eshte Spanja Prodhuesi me i madh evropian i organikes organike, me mbi dy milion hektare te dedikuar per bujqesine organike dhe bagetine (me shume se dyfishi i asaj qe ishte punuar dhjete vjet me pare), eshte gjithashtu nje nga tregjet me te rendesishme organike ne bote. Ne vitin 2019, eshte gati te prese veprimtarine e saj te pare nderkombetare te tregtise organike – Iberia ushqimore organike – ne kryeqytetin e saj, Madrid.
Duke komentuar te dhenat e fundit te Ministrise, Susana Andrés Omella , drejtuese e projektit Food Organic Iberia, thote: “Prodhimi organik eshte nje nga mundesite me te medha per ekonomine spanjolle tani. Keto shifra te reja tregojne qarte se spanjollet vleresojne gjithnje e me shume organike, dhe me shume prej tyre e blejne ate rregullisht “.
“Ushqimi Organik Iberia nuk mund te kishte ardhur ne nje kohe me te mire. Si nje vitrine vertet nderkombetare, jo vetem qe do te mbeshtese rritjen e tregut vendas duke promovuar prodhimet me te mira organike nga te gjithe Spanjen dhe Portugaline, do te lehtesoje tregtine me prodhuesit, eksportuesit dhe shperndaresit me te mire nga e gjithe bota “.
Ushqimi Organik Iberia tashme gezon mbeshtetje te fuqishme nga qeveria spanjolle dhe nga te gjitha rajonet me te rendesishme te vendit, perfshire Andalucen dhe Komunen Valenciane. Zoti Maté vete e ka mirepritur shfaqjen e shfaqjes, duke thene me pare: “Duke pasur nje panair profesional ne Spanje, posaçerisht per produktet organike bujqesore , eshte nje nga veprimet e perfshira ne Strategjine Kombetare te Prodhimit Ekologjik 2018-2020, pergatitur nga Ministria e Bujqesise. Per kete arsye, ne jemi te kenaqur qe Ushqimi Organik i Iberise do te filloje ne 2019. Duke mbajtur panairin ne Madrid, do te bashkoje prodhuesit nga te gjithe Gadishullin Iberik, me gjithe diversitetin dhe potencialin e saj te madh “.
Ushqimi Organik Iberia
Ushqimi organik Iberia eshte organizuar nga Diversified Communications (portofoli i saj i tregtise perfshin gjithashtu Produkte Natyrore dhe Organike te Evropes ne Mbreterine e Bashkuar, Panairi i Ushqimit Organik Nordik dhe Produkte Natyrore Skandinavia ne Suedi dhe ne Australi). Ngjarja, e cila eshte e vendosur bashke me Eco Living Iberia, do te zhvillohet neqendren e ekspozites IFEMA ne Madrid 6-7 Qershor 2019 .