Ndryshimi i klimës paraqet sfida të rëndësishme për sigurinë globale të ushqimit. Ndryshimet afatgjata në temperaturën, lagështinë, modelet e reshjeve dhe shpeshtësinë e ngjarjeve ekstreme të motit tashmë po ndikojnë në praktikat e bujqësisë , prodhimin e bimëve dhe cilësinë ushqyese të kulturave ushqimore.
Ndjeshmëria e mikrobeve, mikroorganizmave që prodhojnë potencialisht toksinave dhe dëmtuesve të tjerë ndaj faktorëve klimatikë sugjeron që ndryshimi i klimës ka potencialin për të ndikuar në shfaqjen dhe intensitetin e disa sëmundjeve të lindura nga ushqimi .
Gjithashtu, ndryshimi i kushteve mund të favorizojë krijimin e specieve pushtuese të huaja të dëmshme për shëndetin e bimëve dhe kafshëve.
Ngrohja e detit sipërfaqësor dhe rritja e futjes së lëndëve ushqyese çon në përhapjen e algave që prodhojnë toksina duke shkaktuar shpërthime të kontaminimit të produkteve të detit.
Përpjekjet globale për të zvogëluar emetimet e serrës dhe masat rajonale për të zbutur dhe përshtatur me ndryshimin e kushteve klimatike do të ndikojnë në vlerësimet e EFSA-së për sigurinë e ushqimit dhe ushqimit në lidhje me shëndetin dhe ushqimin e njeriut, shëndetin e kafshëve dhe bimëve, dhe mjedisin.
Një ekip ndërkombëtar i shkencëtarëve të udhëhequr nga EFSA kanë zhvilluar një metodologji për të identifikuar dhe përcaktuar rreziqet e shfaqura për sigurinë e ushqimit dhe ushqimit të ushqimit, ushqimit dhe shëndetit të bimëve dhe kafshëve dhe cilësinë ushqyese në lidhje me ndryshimin e klimës. Qasja, e quajtur CLEFSA (“Ndryshimi i klimës si shtytës i rreziqeve në zhvillim për sigurinë e ushqimit dhe ushqimit, bimët, shëndetin e kafshëve dhe cilësinë ushqyese”) – përshkruhet në një raport të ri, i cili përfshin ‘listat e rezultateve’ që karakterizojnë efektet e mundshme ndryshimi i klimës, në një gamë të gjerë çështjesh të lidhura me sigurinë ushqimore.
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/sp.efsa.2020.EN-1881