Kultivimi i kivit në Spanjë filloi në vitin 1969, kur sipërmarrësi dhe biznesmeni vizionar Galician Jose Fernández López themeloi kompaninë e parë të kivit të quajtur Productores de Actinidia Chinensis SA. Ai ishte gjithashtu pemtari i parë, i cili bleu hardhitë e tij të para (100 bimë) të ‘Hayward’ në Francë.
Eksportet e para ishin në Gjermani, sepse askush në Spanjë nuk i njihte frutat dhe çmimi ishte i lartë (rreth 0.60 € për frut). Më vonë, në vitet 1980, prodhimi i kivit u rrit shpejt nga 45 në 357 ha, dhe ajo që ishte më e rëndësishme për tregun e kivit, më shumë se 10,000 t u importuan nga Zelanda e Re. Kjo zgjoi interesin e disa biznesmenëve të tjerë për industrinë e kivit, për shkak të kërkesës së madhe dhe çmimeve të larta të kivit. Pas tyre, shumë prodhues të vegjël frutash zëvendësuan pemishtet e mollëve dhe agrumeve me kivi, duke arritur një prodhim total prej 21,000 t dhe importimi prej 160,000 t sot.

Alban Çakalli