Një hulumtim i botuar në revistën amerikane për hulumtimin e patates, nga shkencëtarët Lavanya Reddivari, Tianmin Wang, Binning Wu dhe Shiyu Li thonë se disa ushqime rrisin inflamacionin dhe disa e zvogëlojnë atë.
Inflamacionet intestinale kronike, thonë ata, nxisin një shumëllojshmëri të sëmundjeve të tilla si sëmundja e zorrëve inflamatore (IBD), kanceri i zorrës së trashë, obeziteti, sëmundjet kardiovaskulare dhe diabeti i tipit 2, që dëmton shoqërinë sot.
Për shkak se ushqimi me bazë bimore është efektiv ndaj sëmundjeve kronike përmes modulimit të mikrobiotës së zorrëve dhe inflamacionit, ka një interes në rritje për prodhimin e ushqimeve anti-inflamatore. Patatja përmban komponente anti-inflamatore të tilla si niseshte rezistente, fibra dhe anthocyanins, thonë shkencëtarët.
Duke pasur parasysh ndryshimet e gjera në germplasmën e patates për këto përbërje, ato konkludojnë se ekziston një mundësi për të zhvilluar më tej patatet si një kulturë e fortë anti-inflamatore.