BOC : Olea europaea L. ssp.sativa
ORIGJINA: TIRANE
Pema: fuqi mesatare-fuqishme, dege skeletore ne kende te ngushta. Kurore kupore mesatare. Ndernyje mesatare (3.3-3.4).
GJETHJA: Forme eliptike. Permasa e gjate (L=58), gjersia mesatare (l=13). Raport L/l (4.7). Nervatura gjatesore e drejte (67), e perdredhur (21). Ngjyre jeshil – gri ne faqen e siperme. Siperfaqja gjethore mesatare- madhe (S=566)
LULJA: Kranthi mesatar (26-27). n⁰lule/kranth mesatar (15), renditur
(1:9:5). Strukture i rralle mesatar. Forme vile e cregullt.
FRUTI: Fruti berthokel, ka epikarp te zi dhe tul vjollce. Forme oval0- sferik,, lehtesisht simetrik. Fruti ka peshe mesatare 4.31 gr, Mesatarisht i gjate (D=22.3): Diametri transversal maksimal, qendror (d=18.3). Raport D/d (1.20). Epikarp i pluhurizuar me lenticele mesatare-shumte.
Endokarpi ka peshe mesatare te madhe (0.58g), i gjate (D=13.5), i gjere (d=9.6). Raport Diametral D/d (1.4). Raporti Pulp/Endokarp (6.4). Forma ovale-rrethore. Lehtesisht asimetrik. Forma e bazes e gjere. Perfundon me maje. Siperfaqe shume e ashper, Numuri brazdave fibroze i madh dhe te thella (8-11)
PJEKJA: mesatare e voneshme e shkallezuar. Rezistenca e lidhjes se bishtit e dobet.
Karakteristika teknologjike: shume prodhues, prodhim periodic, hyn shpejte ne prodhim pas mbjelljes, abort vezori i madh (26-32), kapacitet mesatar rrenjezimi (66), pjeserisht autosteril.
I ndjeshem ndaj Cycloconium, Rezistent ndaj Pseudomonas, shume i ndjeshem ndaj Bractocera oleae. Rezistent ndaj te ftohtit.
PËRDORIMI: Tryeze-Vaj. 23-24% vaj ne frut.
ZONA E PËRH APJES: I perhapur kryesisht ne zonen lindore te Tiranes.