Reklame:

The Guardian: Nevojitet ndryshim radikal per te siguruar qe fermat te prodhojne ushqim te shendetshem

Një raport i qeverisë tregon se si industria e pesticideve i jep përparësi fitimit mbi shëndetin tonë dhe planetin.

Nje transformim i thellë ekologjik i ushqimit dhe bujqësisë është i arritshëm, i dëshirueshëm dhe urgjentisht i nevojshëm. Deputetet e BE-se duhet te reagojne.

Ky është një mesazh që vjen me zë të lartë dhe të qartë nga Komisioni i Bujqësisë Ushqimore dhe Fshatrave RSA (FFCC) në kulmin e një hetimi të ri dhe të pavarur dyvjeçar.

Ai siguron një diagnozë të qartë të shkaqeve të krizës aktuale mjedisore dhe shëndetësore të lidhura me mënyrën se si ne prodhojmë dhe konsumojmë ushqimin. Ai përshkruan se si gjatë 70 viteve të fundit, bujqësia ka të bëjë me specializimin, konsolidimin dhe kontrollin mbi natyrën, me shumë fermerët jane thjesht furnizues të lëndëve të para në një industri përpunimi. Ky model i bujqësisë ka çuar shpyllëzimin, humbjen e kafshëve të egra, degradimin e tokës dhe rritjen e semundjeve te shendetit.

Ne kemi nevojë urgjente për të prodhuar në harmoni me natyrën dhe për të vënë shëndetin publik dhe planetar në zemër të politikës ushqimore – dhe ka një pengesë të veçantë që ne duhet të bëjmë më shumë për të kapërcyer: ndikimin malinj të industrisë së pesticideve. Nuk është çudi që kompanitë agrokimike po kërkojnë të minojnë kalimin në bujqësinë miqësore me mjedisin – ashtu si sektori i lëndëve djegëse fosile ka kërkuar të vonojë dhe të prishë kalimin në energjinë e rinovueshme. Përkundër retorikës së Brexit të Gjelbër , shenjat e fundit janë shqetësuese.

Në maj, hulumtuesit nga Universiteti i Sussex zbuluan një dobësim të ndjeshëm të procesit të miratimit të pesticideve si pjesë e ndryshimeve sipas Aktit të Tërheqjes së Bashkimit Europian 2019 dhe një rrezik që roli i provave shkencore në rregullimin e pesticideve të mund të hidhit poshtë.

Pak javë më parë, OJQ-të mjedisore kryesore dhanë dorëheqjen nga dy organet kryesore qeveritare të ngarkuara me reduktimin e dëmeve mjedisore nga pesticidet. Duke përmendur rënien alarmante të kafshëve të egra, fluturave dhe bletëve dhe një rritje të tokës të trajtuar me pesticide, Rrjeti i Veprimit për Pesticide shpjegoi: “Ne thjesht nuk mund të mbetemi anëtarë të grupeve që vazhdojnë të shtyjnë qasjen” e biznesit si zakonisht “, ndërsa pesticidet na çojnë drejt zhdukjeve masive. “

Industria e pesticideve shtrihet përtej Whitehall. 

Rreth gjysma e të gjithë agronomëve – këshilltar të fermave – janë të punësuar nga kompanitë agrokimike . Kjo është arsyeja pse rekomandimi në raportin e FFCC për çdo fermer që të ketë qasje në këshilltarë me “njohuri të pavarura dhe të besueshme për të bërë ndryshime thelbësore në sistemet e tyre apo modelet e biznesit” është gjithashtu kritik.

Nëse e çlirojmë sistemin tonë ushqimor dhe bujqësor nga interesat fitimprurëse të kompanive agrokimike, çfarë do të ndodhe?

Raporti i FFCC na fton të “imagjinojmë në vend të kësaj një të ardhme që ka të bëjë me vlerësimin e diversitetit, duke punuar me natyrën, me fermerët të aftë për të siguruar prosperitetin e tyre dhe atë të gjeneratave të ardhshme”.

Propozon një plan tranzicioni 10 vjeçar për bujqësinë e qëndrueshme agroekologjike deri në vitin 2030 – duke zbatuar parimet e ekonomisë rigjeneruese në bujqësi për të krijuar një sistem ushqimor të qëndrueshëm dhe të drejtë.

Mos prisni që industria e pesticideve të pajtohet pa luftuar

Ekzistojnë fitime në rrezik me një zhvendosje nga biznesi si zakonisht – edhe pse ka hapësirë ​​për një tranzicion të drejtë gjithashtu.

Mendimi i bashkuar është i rëndësishëm, për shembull, Departamenti i Shëndetësisë është duke e hedhur poshtë nevojën e tij për t’u përfshirë në propozime për bagëti “më pak, por më të mirë” dhe masa të tilla si një taksë mbi mishin e përpunuar, kur shëndeti publik duhet të jetë me siguri një çelës si pjesë e vendimeve të ardhshme të politikës ushqimore.

Ka gjithashtu pyetje të rëndësishme se çfarë ndryshimi do te kishte për koston e ushqimit. Britania e Madhe tashmë ka ushqimin e tretë më të lirë midis vendeve të zhvilluara, por gjithashtu ka pasigurinë më të lartë ushqimore në Evropë, sepse vendimet politike kanë çuar në paga të varfërisë dhe në pabarazi grotesk të pasurisë.

Realiteti është se ne të gjithë paguajmë një çmim të hollë për biznesin si zakonisht, kryesisht përmes dëmtimit të mjedisit tonë të çmuar natyror dhe shkallëzimit të shëndetit të sëmurë. Nocioni se ne nuk mund të përballojmë ushqimin e qëndrueshëm sfidohet edhe nga qytete të tilla si Kopenhaga, e cila kohët e fundit arriti një objektiv për ushqimin organik prej 90% në institucionet komunale pa rritur kostot e prokurimit.

(The guardian)