Reklame:

Domatja e Dhoksatit

Domatja e Dhoksatit

Specia: Solanum lycopersicum L.

Përhapja: Në Shqipërinë e jugut, veçanërisht në zonën e Lunxhërisë (Gjiro- kastër), njihet e kultivohet për më se 80-100  vjet. Fara  mbahet e trashëgohet prej shumë breza nga  bahçevanët. Aktualisht, zë rreth 10-15%  të sipërfaqes së mbjell me domate në zonë.

Përshkrimi: Bimë e tipit të pakufizuar, me masë gjethore të dendur. Ka lulëri të përbërë (me shumë degë). Formon  5-6 fruta për lulesë.  Ata janë të mëdha, të rrumbullakët e me pole të shtypur, me  brinjëzim të fortë, lëkur të hollë, peshë mesatare 250–300 g, ngjyrë e kuqe e plotë, me aromë të veçantë e shije të mirë.

Kultivimi: Domate me periudhë vegjetacioni mesatarisht të gjatë. Mbillet në fushë nga fundi prillit deri në fund majit dhe vjelja e prodhimit fillon pas 10-12 javë, në fund korrikut dhe  vazhdon deri në tetor.  Në traditën e zonës mbahen me 4-5 kate prodhimi/bimë.

Rendimenti: rreth 35 -40 kv/dynym.

Veçantitë

Pozitive: Ka qëndrueshmëri të mirë ndaj vrugut (Phytophthora infestans (Mont) de Bary) dhe temperaturave të ulëta. Jep prodhim të mirë e të qëndrueshëm.

Negative: Nuk i qëndron transporteve të gjata.

Përdorimi: Përdoret si e freskët për sallata dhe gatime të ndryshme.

Rreziku: Me futjen e farërave të importit po mbillet pak dhe vetëm në kopshtet familjare, pra është në rrezik zhdukjeje.