Reklame:

Speci Peza

Speci Peza

Specia: Capsicum annuum L.

Përhapja: Në zonën e Shqipërisë se mesme, fshatrat e Tiranës dhe  Durrësit, njihet dhe  kultivohet për më se 60-70  vjet. Mendohet se është me orgjinë nga Bullgaria.  Fara  është  mbajtur,  ruajtur  dhe  trashëguar nga  bahçevanët. Aktualisht,  zë më pak se 5% të sipërfaqes që mbillet me spec në zonë, duke qenë kështu kultivar autokton i rrallë.

Përshkrimi: Bimë të larta 65-70  cm,  me  kërcell të drejtë,  degëzim  mesatar dhe  ndërnyje të  shkurtra. Gjethe  të  dendura. Prodhon 20-25  fruta  për  bimë.  Ata janë  formë trekëndëshi të zgjatur, me dy brazda gjatësore (depresione të dobëta mes mesit dhe  majës), me peshë mesatare 80-90  g. Në pjekjen teknike kanë  ngjyrë të gjelbër të errët,  kurse në atë biologjike të kuqe intensive. Tuli është i trashë (4-5 mm), i ngjeshur dhe i lëngshëm. Është spec me shije të mirë.

Kultivimi: Farat  mbillen në farishte në gjysmën e dytë të shkurtit dhe fidanët  në fushë 10 – 15 maj. Prodhimi fillon pas 8-10 javë, në fund të korrikut dhe  vazhdon deri në ngricat e para  të vjeshtës.

Rendimenti: Rreth 35-40  kv/dynym.

Veçantitë

Pozitive: Ka qëndrueshmëri të mirë ndaj sëmundjeve, temperaturave të ulëta dhe  të larta. Jep prodhim të mirë e të qëndrueshëm.

Negative: Nuk ka.

Përdorimi: Për konsum të freskët, gatime të ndryshme dhe përpunim në formë turshie, të mbushur me gjizë, etj, në familje dhe  për tregun  lokal.

Risku: Me futjen e farërave të importit po mbillet gjithnjë e më  pak  dhe vetëm  në kopshtet familjare; pra është

në rrezik zhdukjeje