Parku kombëtar Divjakë-Karavasta, pasuri kombëtare me vlera të veçanta

Pasuritë natyrore të Shqipërisë janë vlerësuar e njohur si asete mjaft të rëndësishme jo vetëm nga vendasit por edhe nga ndërkombëtarët. Një ndër to është edhe parku kombëtar Divjakë-Karavasta, një zonë e mbrojtur në zonën bregdetare të Shqipërisë, e cila bën pjesë në Kategorinë II të zonave të mbrojtura. Parku përbëhet prej ekosistemeve komplekse të […]

Raporti i OKB: 900 milion ton ushqime hidhen çdo vit ne mbeturina

Një raport i Kombeve të Bashkuara zbuloi se në vitin 2019, 931 milion ton ushqim, 17% e totalit të disponueshëm për konsumatorët, përfunduan në koshat e mbeturinave të familjeve, shitësve me pakicë, restoranteve dhe shërbimeve të tjera ushqimore. Kjo është ajo që tregohet nga kërkimet e reja nga Kombet e Bashkuara, Raporti i Indeksit të […]

Kolla akute nga e ftohura, mjalti më mirë se antibiotikë!

Një udhëzim i Institutit të Shëndetit Publik në Mbretërinë e Bashkuar thotë se mjalti përbën mënyrën më të mirë për të trajtuar kollën akute afat-shkurtër. Sipas këtij udhëzimi, mjalti është efikas në zbutjen e simptomave të kollës akute që vjen si pasojë e infeksioneve në rrugët e frymëmarrjes. Ai duhet përdorur nga të rriturit dhe […]

Propolisi: Çfarë është dhe si mund ta përdorni!

Produktet që rrjedhin nga kosheret e bletëve duket se kanë veti të dobishme, megjithatë më i njohuri nga këto është propolis. Çfarë është propolis? Propolisi është një substancë rrëshinore, ngjitëse që bletët e përdorin për të bashkuar materialet e tyre të zgjoit. Bletët brenda mbulojnë muret qelizore me propolis, duke parandaluar përhapjen e baktereve dhe […]

Keni probleme me metabolizmin? Ja disa praktika si ta shpejtoni atë!

Hulumtimet zbulojnë se shumica e njerëzve në dietë  rimarrin një pjesë të peshës që humbën. Megjithëse ka shumë arsye pse ndodh kjo, shumë argumentojnë se arsyeja kryesore është fakti që dieta shkatërron metabolizmin. Fakti është që dieta në të vërtetë ngadalëson metabolizmin, por nga ana tjetër e përmirëson atë në shumë mënyra pozitive. Le të shohim se […]

Certifikata e agroturizmit – Komision i posaçem per vleresimin e kushteve dhe kritereve per fermeret apo grupimet

Bizneset e agroturizmit do të pajisen me certifikatë nga një Komision i Posaçëm pranë Ministrisë së Bujqësisë. Është publikuara këtë javë në Fletoren Zyrtare Urdhëri i nënshkruar nga Ministrja Milva Ikonomi për përcaktimin e mënyrës së organizimit dhe të funksionimit të Komisionit Vlerësues të Certifikimit të Subjekteve që ushtrojnë veprimtarinë e agroturizmit, përcaktimin e procedurave […]

Teknologjia Izraelite Biofeed/ Mbroni frutat e pemeve tuaja ne menyre biologjike

Biofeed ofron teknologjine e kontrollit të insekteve e cila pa spërkatje, pa ndonjë mbetje kimike në mjedis dhe pa ndikuar në ekuilibrin biologjik të zonës së trajtuar, zvogëlon infektimin nga insektet bujqësorë me mbi 90%. Teknologjia është provuar efektive kundër specieve të mizave të frutave të cilat janë dëmtuesit bujqësorë numer 1 dhe numer 2 […]

Shkarkime masive nafte shkaterrojne Mesdheun lindor /“Do te duhen dekada per t’u pastruar”

Izraeli po lëkundet nga një lëmsh ​​masiv katrani që la globula të zeza përgjatë pothuajse të gjithë gjatësisë së vijës bregdetare të tij prej 195 km. Raportet e fundit për rërë vajore të gjetur në plazhet e Libanit jugor kanë nxitur shqetësimin për dëmtime më të mëdha. Ndoshta 1.000 tonë katran ndodhet tashmë në këto […]

Pelikani Kaçurrel ne Divjake/ Moti i acarte veshtireson procesin e riprodhimit

Temperaturat e ulta dhe moti i acarte qe ka perfshire te gjithe territorin e shqiperise ka shkaktuar probleme jo vetem per njerezit por edhe per boten e eger. Debora dhe ngricat kane mberritur edhe ne bregdetin e Parkut Kombetar Divjake-Karavasta duke veshtiresuar jetesen e shpendeve te eger. Simboli i PKDK Pelikani Kaçurrel nje shpend i […]

Gjuetia e ndaluar, por vrasja e kafsheve dhe shpendeve te eger vazhdon!

Grupet që merren me mbrojtjen e kafshëve të egra thonë se autoritetet nuk po arrijnë të vënë në zbatim një ndalim të gjuetisë, tashmë në fuqi prej shtatë vitesh, duke lënë të pambrojtura një numër speciesh të rrezikuara. Shtatë vjet pasi Shqipëria ndaloi gjuetinë, grupet e mbrojtjes së kafshëve të egra thonë se praktika mbetet […]