Gaforrja blu ne ujerat shqiptare, nje rrezik i shtuar apo nje burim i ri per ekosistemet tona?

Gaforrja blu është pjesë e ekosistemeve tona prej më shumë se 15 vjetësh. Një informacion i tillë është bërë i ditur nga raportimet e peshkatarëve. Kjo krustace, emërtimi shkencor i së cilës është Callinectessapidus, është një banore e zonave tropikale. Me ndihmën e anijeve transoqeanike të transportit, ky lloj u përhap nga brigjet lindore të Amerikës […]

Demet ne Bujqesi – Koronavirusi anulon protesten e fermereve

Demet e fundit ne bujqesi te shkaktuara nga permbytjet e diteve te fundit si pasoje e mos funksionimit te kanaleve kryesore kulluese, ku uji ka pushtuar ambjentet e serave duke shkaterruar bimet e perimeve ka falimetuar fermeret. Sikur mos te mjaftonte situata e rende ekonomike e fermereve tane, pa subvencione, pa rimbursim per naften, te […]

Dateri, demet qe po i shkaktohen detit nga nxjerrja e jashteligjshme!

Në internet të huajt që kalojnë pushimet në Shqipëri mes mijëra vlerësimeve që bëjnë për klimën, detin e ushqimin nuk harrojnë tek tuk të specifikojnë edhe konsumin e daterit, një lloj midhje e ndaluar për t’u konsumuar jo vetëm në vendin tonë por edhe më gjerë për shkak të riskut që i kanoset. Nuk është […]

Pasojat dhe demet nga ndryshimet klimatike te bimet frutore

Çdo ndryshim i parametrave klimatikë shkakton efekte negative me intensitet të ndryshëm tek pemet frutore, kurse dëmet e shkaktuara prej tyre mund të jenë direkte ose indirekte. Zmadhimi i temperaturave mesatare të ditës në periudhën e dimrit – shkakton çrregullim në prehjen fiziologjike të bimëve frutore, mosplotësim të numrit të kërkuar të orëve në temperatura […]

Demet e renda qe i shkakton plastika shendetit tone

Kur 2 shkencëtarë austriakë zbuluan vitin e kaluar, se ka të ngjarë që shumica e njerëzve të ketë plastikë brenda trupit të tyre, kjo nuk ndodhi për shkak se ata kishin shpikur disa metoda shkencore të reja dhe të ndërlikuara. Por vetëm se ata ishin të parët që e kontrolluan këtë parametër. Qasja e tyre […]

Kosove: Qeveria i mashtroi fermeret e Rahovecit, nuk iu kompensuan demet e bresherit

Rahoveci, komunë e cila shquhet për prodhimet e saj bujqësore për çdo vit, vitin e kaluar hasi në dëme të papërballueshme të cilat ndodhën si pasojë e motit të keq, shkruan lajmi.net. Por, pavarësisht kësaj, kryeministri i Kosovës, Ramush Haradinaj u zotua për kompensim të menjëhershëm të dëmeve të shkaktuara nga breshëri në komunat e […]