AGROVOLTAIKA/Si mund të punojnë së bashku energjia diellore dhe fermerët?

Në vitet e fundit, teknologjitë fotovoltaike janë zhvilluar masivisht. Shumë aktorë ekonomik si bizneset, familjet dhe qytetet e kanë njohur domosdoshmërinë mjedisore dhe përfitimin prej saj dhe kanë vendosur ta zbatojnë atë në mënyrën e vet. Kjo ka ndodhur edhe në bujqësi, megjithëse nocioni popullor i fermave diellore është përcjellë me polemika se a zvogëlohet […]

Panele diellore per gjithe Kuten, EcoAlbania synon te ndal HEC-et mbi Vjose

Instalim i paneleve diellore për plotësimin e nevojave energjetike për të gjithë Kutën, si një formë për të ndalur ndërtimin e hidrocentraleve mbi lumin Vjosë. Ky është qëllimi i fushatës për mbledhjen e fondeve të nisur nga EcoAlbania dhe 2 organizata ndërkombëtare, që synon furnizimin e të gjithë fshatit me energji të prodhuar nga dielli. […]

Panelet diellore transparente do t’i kthejne dritaret ne burim te Energjise se Gjelber

Studiuesit nga Universiteti Shtetëror i Miçiganit zhvilluan panele diellore plotësisht transparente, të cilat mund të kenë aplikime të shumta në arkitekturë, dhe fusha të tjera si elektronikë të lëvizshëm ose industrinë e automobilave. Studiuesit janë përpjekur të krijojnë një pajisje të tillë edhe më parë, por rezultatet përfundimtare nuk ishin kurrë të kënaqshme. Ekipi u […]

Si funksionojne dritaret me energji diellore?!

Një sistem lustrimi i rrjedhës së ujit të krijuar për të kthyer dritaret në kolektorë efikas të energjisë diellore është duke u testuar ne Spanje. Belén Moreno Santamaría nga Universiteti Politeknik i Madridit, një eksperte në ndërtesa me performancë të lartë, shpjegon se si funksionon: “Sistemi bazohet në dy panele xhami. Brenda, në vend që […]

SunBOT – Luledielli artificiale per te prodhuar me shume energji diellore!

Pajisjet SunBOT mund të kapin shumë më shumë energji diellore sesa pajisjet e palëvizshme. Ndërsa dielli lëviz nëpër qiell, luledielli vazhdimisht orientohet drejt tij për të thithur më shumë dritë. Tani një lloj materiali i shpikur nga njeriu mund ta bëjë këtë. Ky është materiali i parë artificial i aftë për fototropizëm, kane raportuar studiuesit në Natyra Teknologjia. Cilindra […]

Ora diellore, akrepat levizin nje ore mbrapa mbremjen e se shtunes

Akrepat e orës kthehen një orë mbrapa në orën 03:00 të natës, mes të shtunës 26 tetor dhe të dielës 27 tetor. Rikthimi në orën diellore është shenja se ne jemi gati të biem në errësirën e dimrit, ku do të kemi mundësi të flemë një orë më shumë, por dhe do të errësohet më […]

Energjia diellore, hyjne ne prodhim 6 parqe fotovoltaike deri në 2MW, 1.5 milione euro energji

Këtë vit të paktën gjashtë kompani kanë nisur prodhimin e energjisë diellore nga paqe fotovoltaikë deri në 2 MW dhënë nën formulën e koncesioneve jotipike që kalonin vetëm me firmën e ministrit. Të dhënat zyrtare për prodhimin e energjisë elektrike në vend nga janari në gusht tregojnë se vetëm nga këto kompani është prodhuar në […]

Impiante diellore lundruese ne Shqiperi, Statkraft lidh marreveshjen me Ocean Sun

Statkraft Albania ka lidhur një marrëveshje me zhvilluesit e teknologjisë diellore lundruese norvegjeze Ocean Sun AS për ofrimin e një impianti diellor lundrues me një kapacitet maksimal prej 2 MW në rezervuarin e Banjës në Shqipëri. Parku diellor do të përbëhet nga 4 njësi lundruese me kapacitet prej 0.5 MW secila, me një kosto totale investimi […]