Çmimet e domates ne bursen e Europes Jug-Lindore

Luhatjet e medha te çmimeve ne kete periudhe pandemike dhe izolimi kane perfshire te gjithe bote. Eksperti Ilir Pilku ka publikuar çmimet e domates ne bursen e Europes jug-lindore ku vihet re se jane te njejta me ato ne tregun vendas per kete periudhe. Vendet si Polonia, Rusia dhe Ukraina aktualisht ne marketet e tyre […]

SHBA: Domate e re per bujqesine urbane, piqet per 40 dite!

Domatja e modifikuar gjenetikisht piqet më shpejt dhe kërkon më pak hapësirë ​​sesa domatet tradicionale kacavjerrese. Studiuesit në Laboratorin Cold Spring Harbor Laboratory me qendër në SHBA kanë zhvilluar një lloj domate që piqet më shpejt sesa varietetet tradicionale të domates. Bima e re e domates ka shkurtuar kohen, ajo rritet më shpejt dhe kërkon […]

“Patate dhe domate ne nje bime te vetme” – Ja si ti kultivoni!

Pomato është lloji i ri i bimës hibride të krijuar me shartimin e patates dhe domates për të kursyer hapësirën. Pomato është bimë e cila njëkohësisht bën patate nën tokë ndërsa domate mbi tokë! Kultivimi i këtyre dy bimëve si një kulturë është praktikë e zakonshme dhe e vjetër e kopshtarëve të cilët përballen me […]

Domate kokerr vogel e Shales

Domate kokërr vogël e Shalës Specia: Solanum lycopersicum L. Përhapja: Në zonën e Shalës së Dukagjinit  (Shkodër) kultivohet  për  më se 70-80  vjet;  fara  mbahet nga  familjet duke  e trashëguar brez  pas brezi. Aktu- alisht zë  rreth 10-15  % të sipërfaqes së domates në zonë. Përshkrimi: Bimë e tipit të pakufizuar, me ndërnyje të shkurtra; […]

Subvencionet per bujqesine – Nga emigrant ne investitor, historia e Besnikut nga Fieri i cili prodhon domate per eksport

Besnik Bogdani nga fshati Plyk i Fierit, pas 20 vjetësh në emigracion, ka gjetur suksesin në vendlindje. I kthyer para 4 vjetësh nga Greqia, ai vendosi të investojë kursimet e veta në sera. Pas vështirësive të shumta, më në fund, ia arriti qëllimit kur aplikoi në skemën kombëtare të mbështetjes për bujqësinë, përmes së cilës arriti […]