Perpunuesit e qumeshtit po furnizohen nga importi/ Fermeret vendas detyrohen ta hedhin ne toke prodhimin e tyre

Blegtoret ne vendin tone po vijojne te kene probleme te medha me shitjen e qumeshtit. Firmat grumbulluese dhe perpunuese kane ulur ndjeshem cmimin e qumeshtit duke mos i dhene asnje arsye fermereve te cilet shprehen se cmimi eshte nen kosto cka i con ata drejt falimentimit. Duke mos e shitur me cmimin e paracaktuar nga […]

Permiresimi cilesie se ajrit, Londer 2030/ Ne fokus femijet dhe mireqenia e tyre

Fëmijët që rriten në zona të ndotura në kryeqytetin britanik kanë vëllim dukshëm më të vogël të mushkërive, me një humbje prej afro 5% në kapacitet, ekuivalent me dy vezë të mëdha krahasuar me moshatarët e tyre në pjesën tjetër të Anglisë. Rreth 98% e shkollave në Londër ndodhen në zona që tejkalojnë kufijtë e […]

Gazetaret advokuesit e mjedisit, ndahen tre çmime, vleresim per kontributin e tyre!

Për të evidentuar kontributin dhe përpjekjet e vazhdueshme të gazetarisë shqiptare në rritjen e ndërgjegjësimit mbi çështjet mjedisore e veçanërisht mbrojtjen e trashëgimisë natyrore shqiptare Instituti për Ruajtjen e Natyrës në Shqipëri (INCA) në bashkëpunim me Unionin Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN) ndan tre çmime për gazetarinë më të mirë mjedisore, sipas konkusrit të […]

Traktoret elektrik dhe avantazhet e tyre

Fendt е100 Vario është traktori i parë praktik me bateri që mund të përdoret në përdorim të përditshëm, kurse bateria e makinës mund të mbushet deri në 80% për vetëm 40 minuta. Eshtë traktori i parë me bateri që mund të përdoret çdo ditë pa qenë nevoja të karikohet disa herë në ditë, të paktën […]

Tokat, KLSH: Bashkite kane probleme me evidentimin e aseteve dhe regjistrimin e tyre

Reforma territoriale që ndryshoi kufijtë e disa bashkive, paqartësia ligjore dhe në disa raste edhe indiferenca kanë bërë që disa bashki  në vend të kenë probleme me evidentimin e pasurisë së tyre sa i takon tokave, pyjeve, kullotave apo ndërtesave e aseteve të tjera në brendësi. Kontrolli i Lartë i Shtetit në të gjitha Bashkitë […]

Ndryshimi i klimes po detyron 20 milion njerez ne vit te largohen nga shtepite e tyre!

Çdo dy sekonda, një katastrofë e lidhur me motin detyron dikë në planet te largohet nga shtëpia e tij. Ndryshimi i klimës po rrit kërcënimin nga përmbytjet ekstreme, thatësirat dhe zjarret, duke lënë miliona të zhvendosur çdo vit. Vendet e varfëra janë më të rrezikuara sesa vendet e pasura. Lajmet që klima jonë po ngrohet […]

Te harruar nga bashkia, banoret ne Lushnje ndertojne rrugen me leket e tyre

Banorët e Lagjes Sinanaj në kurorën e gjelbër të qytetit të Lushnjes ne kodren e Vainit, megjithëse vetëm dy kilometra larg në vijë ajrore me qendrën e qytetit, prej 30 vitesh të gjitha problemet social-ekonomike i kanë zgjidhur duke ecur në këmbë për shkak të mungesës së infrastrukturës rrugore. Të ndodhur në këtë situatë 20 […]

Polonia heq taksat per te rinjte, me kusht qe te punojne ne vendin e tyre!

Të jesh i ri dhe polak nuk ka qenë kurrë kaq fitimprurëse. Një ligj i ri që hyn në fuqi në Poloni këtë javë do të heqë taksën mbi të ardhurat për afro 2 milion punëtorë të rinj. Kjo është një përpjekje e qeverisë për të ndaluar rrjedhjen dramatike të trurit që ka përjetuar Polonia […]

Enet plastike dhe rreziqet e tyre

Jeta moderne ka mbizotëruar në shumë mënyra jetën, njeriun, natyrën dhe ambientin, duke prodhuar kështu një botëkuptim të ri dhe mënyrë jetese të re. Ritmi i shpejtë i jetës së ditëve të sotme ka rritur përdorimin e ushqimeve të paketuara dhe si rrjedhojë, kanë ardhur në rendin e ditës çështje, si kushtet e përshtatshme të […]

Prania e merkurit tek peshqit – A duhet ta shmangim konsumimin e tyre?

Peshku është një nga ushqimet më të shëndetshme që mund të hani. Kjo sepse është një burim i madh i proteinave, yndyrave të shëndetshme. Megjithatë, disa lloje të peshkut mund të përmbajnë nivele të larta të merkurit. Mërkuri është një element toksik dhe njihet se shkakton probleme serioze shëndetësore. Ai gjendet natyrshëm në ajër, ujë […]