Dobite e domates se gjelber!

Domatja është bimë barishtore një vjeçare e familjes Solonaceae. Si për nga rëndësia ekonomike, vlera ushqyese, mënyra e përdorimit në të ushqyerit e njeriut dhe sipërfaqet që zen, domatja bën pjesë në grupin e bimëve perimore më të rëndësishme. Domatja në Shqiperi dhe Kosovë zë një vend shumë me rëndësi si perime e freskët apo […]

Rukola – Ari i gjelber me shume vitamina

Rukola, apo e njohur edhe si “ari të gjelbër e romakëve”, është një sallatë që rritet kryesisht në rajonet bregdetare të Detit Adriatik. Klima mesdhetare i përshtatet dhe ajo shpesh mbillet si zbukurim në kopshte. Kjo kulturë, e cila përgatitet si sallatë dhe përdoret si shtesë me patate të ziera dhe peshk mund të mbillet edhe […]

Energjia e gjelber – Parku i pare Fotovoltaik ne Karavasta

Në zonën e Karavastasë do të ndërtohet parku i parë Fotovoltaik, një projekt i rëndësishëm në sektorin e energjisë së rinovueshme që llogarit mbi 100 milionë euro investim. 2020 shënon zgjerimin hartës së burimeve energjetike të Shqipërisë me investimin në energjinë diellore për parkun e parë Fotovoltaik, që do të ndërtohet në zonën e Karavastasë, […]

Reforma e CAP: Shfrytezimi i fuqise se inovacionit per nje bujqesi te gjelber te BE-se!

Bujqësia në Bashkimin Evropian pas vitit 2020 duhet të miratojë mjete inovative për të përmbushur sfidat mjedisore në rritje, por kjo kërkon modernizim, para dhe njohuri, sipas nje raporti te Euractiv. Komisioni Evropian ka theksuar nevojën për një inovacion më të madh dhe teknologji të reja në sektorin bujqësor të BE-së, duke thënë se ajo […]

Riperdorimi i ujerave te zeza per ujitje ne BE, drita e gjelber vjen nga Brukseli!

Përdorimi i ujërave të zeza në bujqësi aktualisht është një praktikë e përhapur vetëm në disa vende të BE-së . Me rregullat e reja, Brukseli shpreson të stimulojë ujitje të qëndrueshme në të gjithë Evropën për të adresuar çështjen e vjetër të menaxhimit të ujit. Komisioneri 29-vjeçar Sinkevicius ka deklaruar se  BE po pajiset me një mjet të rëndësishëm për t’u përballur me sfidat […]

Familjet shqiptare te orientuara drejt energjise se gjelber, ja statistikat!

Familjet shqiptare po orientohen gjithnjë e më shumë drejt pajisjeve afatgjata. Një prej këtyre është edhe instalimi i paneleve diellore, të cilat prodhojnë energji duke shfrytëzuar energjinë nga dielli. Të dhënat nga INSTAT tregojnë se pesha e familjeve që kanë të instaluar panele diellore në shtëpi u rrit nga 5.6% në 2017-n  në 7.6% në […]

Energjia e riperteritshme: Rritja globale e shpejtesise se eres do te rrise fuqine e gjelber

Një studim i ri sugjeron se shpejtësia globale e erës është rritur ndjeshëm që nga viti 2010 pas rënies gjatë dekadave. Shkencëtarët thonë se ata besojnë se ndryshimet në modelet e oqeanit dhe qarkullimit atmosferik janë pas rritjes. Studiuesit thonë se zbulimi është një lajm shumë i mirë për industrinë e energjisë së erës. Ata […]

Plastika kunder kanaçeve te aluminit, Kush do ta fitoje betejen? Nuk ka zgjidhje 100% te gjelber!

Kompanitë globale të shisheve të ujit po përpiqen të shtojnë përdorimin e kanaçeve të aluminit, që janë lehtësisht të riciklueshme, për të zëvëndësuar përdorimin e plastikës që ka ndotur oqeanet.  Pavarësisht se kjo duket si një zgjidhje e lehtë për mjedisin, nuk është një alternativë tërësisht e “gjelbër”. Kanaçet e aluminit mund të reduktojnë me […]

Brokoli, perimja e gjelber me e shendetshme ne bote

Bëhet fjalë për një perime miqësore me stomakun, të lirë në çmim por shumë të pasur në vlera dhe shije. Brokoli është i pasur edhe me fibër të tretshme që nxjerr kolesterolin e keq jashtë trupit. Kjo perime shërben edhe si antioksidant duke qenë se ka nivele të larta e të përqendruara të vitaminës C […]

BERZH miraton fondin e radhes, 87 mln euro per ekonomine e gjelber…edhe per Shqiperine

BERZH dhe Fondi i Klimës së Gjelbër (GCF) nënshkruan një marrëveshje që i alokon 87 milionë euro nga fondet e GCF për të mbështetur programin e rritjes së qëndrueshme urbane të BERZH-it, ai i Qyteteve të Gjelbra. Ky është një fond i parë, i strukturës totale prej 228 milionë eurosh, që janë planifikuar të investohen […]