Subvencionet per bujqesine – Nga emigrant ne investitor, historia e Besnikut nga Fieri i cili prodhon domate per eksport

Besnik Bogdani nga fshati Plyk i Fierit, pas 20 vjetësh në emigracion, ka gjetur suksesin në vendlindje. I kthyer para 4 vjetësh nga Greqia, ai vendosi të investojë kursimet e veta në sera. Pas vështirësive të shumta, më në fund, ia arriti qëllimit kur aplikoi në skemën kombëtare të mbështetjes për bujqësinë, përmes së cilës arriti […]

Le emigrimin per trendafilat, historia e kultivuesit nga Elbasani, 16 vite duke rritur lulen e bukur

Kur shumë fermerë në fshatra kultivojnë pemë dhe perime të ndryshme, vëllezërit Toça kanë zgjedhur një bimë, e cila është prezente në shumë tavolina, por jo për t’u ngrënë, por për ta zbukuruar atë, ata kultivojnë trëndafila. Ngjyra, hijeshi dhe aromë e këndshme mbulon të gjithë zonën e Labinot Fushës në Elbasan. Toçajt eksperiencën e […]

Historia 7 mijevjeçare e djathit

Një nga batutat më të njohura të presidentit historik francez Sharl De Gol ka qenë pikërisht për djathin. Kur e pyetën De Golin se a do ta kishte të vështirë që të drejtonte Francën, askush nuk mund ta mendonte përgjigjen e tij. Secili mendonte një përgjigje që do të lidhej me luftën, me revolucionet etj, […]

Patëllxhani historia dhe dobia e tij

Patëllxhani i egër, nga i cili e kanë prejardhjen të gjitha llojet e kësaj kulture bujqësore, rritet ende në Indi dhe në Birmani, ndërsa një lloj tjetër, paksa më i vogël, është i përhapur edhe në Kinë. Kjo kulturë ka lluar të kultivohet në këto vende që në lashtësi dhe prej andej, është përhapur tanimë […]