EFSA: Rreziqet ne shendet nga prania e glikalkaloideve ne patate

EFSA ka vlerësuar rreziqet për shëndetin e njeriut dhe kafshëve në lidhje me praninë e glikalkaloideve në ushqime dhe veçanërisht në patate. Glikalkaloidet janë substanca toksike që gjenden në familjen e bimëve Solanaceae, e cila përfshin patate, domate dhe patëllxhanë. Helmimi nga glikalkaloidet mund të shkaktojë simptoma si të vjella dhe diarre. Bazuar në njohuritë […]

8 mije kuintale patate ne kanal/ Fermerja: Shteti te nderhyje se po falimentojme

Luljeta Shahollari, një ndër prodhueset më të mëdha të patates në Qarkun e Korçës është detyruar të hedhë prodhimin për shkak të mungesës së tregut. Mbetja stok e mallit i ka shkaktuar rreth 8 milionë lekë të reja humbje. Sipas saj, shteti duhet t’i subvencionojë fermerët, pasi në këtë mënyrë mund të falimentojnë. “Kemi prodhuar këtë vit […]

“TomTato”, Bima e çuditshme qe prodhon domate dhe patate njekohesisht

A është kjo një domate apo një patate? Do një bimë të re të përpunimit të dyfishtë TomTato ka kaluar imagjinatën e kultivuesve. Imagjinoni ju mund të merrni të dyja kulturat nga nje bime e vetme. Një bimë e çuditshme që quhet TomTato dhe prodhon njëkohësisht edhe domate edhe patate. Jemi mësuar të shohim prodhimin […]