100 mln euro per bujqesine/ SFB: Subvencionimi permes prodhimit rrit efektivitetin

Programi i prezantuar nga Partia Demokratike për sektorin e bujqësisë shihet si një ndryshim i madh nga ana e Sindikates së Fermerëve te Bashkuar. Në një intervistë në Euronews Albania, kreu i SFB, Eduart Sharka tha se ka disa mënyra për të alokuar një fond prej 100 milionë eurosh. “Ne mendojmë se ka disa përparësi, […]

Kujdesi dhe higjiena e prodhimit te qumeshtit

Higjiena e prodhimit të qumështit nënkupton ftohjen dhe ruajtje e duhur të tij, pra duhet kushtuar kujdes të veçant në mënyrë që të mbahet qumështi i shëndetshem. Qëllimi kryesor i ftohjes së qumështit është parandalimi i shumëzimit të mikroorganizmave, që shkaktojnë prishjen e qumeshtit. Prandaj, pas mjeljes qumështi ftohet në kova, në pajisje speciale – […]

Zv. Ministri Kote: Nafta pa akcize dhe heqja e TVSH-se per inputet e makinerite bujqësore, ul me 50% koston e prodhimit

Zv.ministri i Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Dhimo Kote e cilësoi programin e qeverisë për heqjen e akcizës, taksës së qarkullimit dhe karbonit nga karburanti për prodhimet bujqësore, një mbështetje të madhe për fermerët, që do e marrin naftën 80,4 lekë më pak nga sa e paguajnë sot. Në një intervistë televizive, Kote tha se “karburanti […]

Instat / Çmimet e prodhimit pesuan renie per te pestin tremujor radhazi

Çmimet e prodhimit e nisën në rënie edhe vitin 2020. Sipas të dhënave nga Instat, indeksi i çmimeve të prodhimit në tremujorin e parë ra me 2.1% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Indeksi i çmimeve të prodhimit mat çmimet e produkteve vendase në hallkën e parë të tregtimit ose e thënë […]

Vera dhe klima, alarmi i eksperteve: “Kolapsi i prodhimit te veres me rritjen e temperaturave”

Një ngrohje prej 2 ° C do të shkaktonte zhdukjen e 56% të vreshtave, ndërsa me 4 ° C më shumë, 85% e sipërfaqes së destinuar për vreshtat do të humbiste. Ky eshte nje alarm për fatin e prodhimit të verës në botë pasi një ekip studiuesish ka ekzaminuar pasojat e ndryshimit të klimës në shëndetin e vreshtave. Studimet […]

Grosistet, “fituesit” e bujqesise? – Çmimet e konsumit rriten me shume se ato te prodhimit

Indeksi i çmimeve të produkteve bujqësore u rrit me 2% vitin e kaluar. Instituti i Statistikave raporton se përgjithësisht rritja e çmimeve u përqendruar kryesisht te prodhimet bimore, me 3.5%, ndërsa çmimet e prodhimeve blegtorale regjistruan një rritje të lehtë me 0.2%. Sipas Instat, rritja e çmimeve në bujqësi vitin e kaluar erdhi në masën […]

Kompanite e prodhimit te birrave pesojne ulje prodhimi per shkak te motit te keq ne Evrope

Rezervat e pijeve evropiane po bien pasi një analist paralajmëroi se moti i keq mund të shkaktojë rënien e çmimeve këtë verë. Aksionet e Carlsberg, Heineken dhe Fever-Tree patën më shumë se 2% rënie të premten. Analisti Jefferies Edward Mundy paralajmëroi se shitjet e kësaj vere mund të ulen në krahasim me verën e kaluar, […]

Viti 2018 “i mbushur” me fruta, Instat: Qarku i Vlores, mbi 60 perqind te prodhimit total te agrumeve!

Më shumë fruta në vitin 2018! Sipas INSTAT, prodhimi i agrumeve përgjatë 2018-ës ka qenë 45.499 ton, duke shënuar një rritje prej 10.88 % krahasuar me vitin 2017. Nga totali, mbi 68 % e prodhimit e ka pasur qarku i Vlorës.  Sipas INSTAT, viti 2018 ka shënuar 31.354 ton prodhim agrumesh. Qarku i Vlorës, nga […]