Ndikimi i pyjeve në zbutjen e ndryshimeve klimatike!

Interesimi për pyjet dhe pylltarinë nuk ka qenë kurrë aq i madh sa sot. Pyjet gjithnjë e më shumë njihen si një element thelbësor për njerëzit që varen nga burimet pyjore, si një burim me një gamë të gjerë të prodhimeve, shërbimeve dhe mundësive për gjenerimin e të ardhurave. Pyjet sigurojnë një mori burimesh në […]

Prerjet e pyjeve/ AdZM Fier me dore te hekurt ndaj çdo shkelesi te ligjit

Edhe pse prerja e pyjeve eshte e ndaluar me ligj dhe konsiderohet nje veper penale ende ka persona te cilet marrin guximin te shkaktojne krime mjedisore ne dem te natyres. Nje rast i tille eshte konstatuar nga specialistet e monitorimit te AdZM Fier ne Rezervatin Natyror Levan. Rreth ores 9, sektori i monotorimit i Administrates […]

Tingujt e pyjeve te botes, Projekti qe ju afron me natyren!

Të mbyllur në shtëpi prej muajsh, në shumë raste kemi lënë pas dore kontaktin me natyrën. Veçanërisht ata që jetojnë në metropolet e mëdha, me pak hapësira të gjelbra. Vera na ndihmoi të rikuperonim disi, por vjeshta dhe masat kufizuese për një ‘lockdown’ tjetër, rrezikojnë të na largojnë sërish nga jeta në ajër të pastër. […]

Menaxhimi i pyjeve 2020, lejohet shitja e drureve nga fondi pyjor per familjet ne nevoje qe perfitojne ndihme ekonomike

Menaxhimi i pyjeve për vitet 2019-2022 ka qenë tematikë e nxehtë për shkak të problematikave dhe gjendjes në Shqipëri të fondit pyjësor. Por, një anë e parashikuar për vitin e ardhshëm, është ai i ndikimit social të ndryshimeve ligjore. Një ndër këto ndryshime përfshin lejimin e shitjes së drurit nga fondi pyjor për familjet në […]

Moratoriumi i pyjeve: Zvogelohet shtrirja e prerjeve por rritet intensiteti i shfrytezimit

Republika e Shqipërisë në vitin 2016 miratoi zbatimin e një moratoriumi 10-vjeçar me qëllim ndalimin e prerjeve të pakontrrolluara të pyjeve deri në vitin 2026. Në kuadër të Programit për Rimëkembjen e Rrëqebullit të Ballkanit, PPNEA ndërmori një studim – për të zhvilluar një metodologji e cila vlerësoi prerjen e pyjeve gjatë periudhës 2016-2018, si […]

Turqia mbjelle 11 milione fidane ne Diten Kombetare te Pyjeve

Më shumë se 11 milionë fidane u mbollën gjatë fushatës “Frymë për të ardhmen” të organizuar nga Ministria e Bujqësisë dhe Pylltarisë. Fushata masive e pyllëzimit të Turqisë filloi me shpalljen e 11 nëntorit si Ditë Kombëtare e Pyjeve që do të shënohet çdo vit. Duke folur në këtë ngjarje pas mbjelljes së fidanit të […]