Çertifikimi i hap rruge eksportit te fasules pllaqi, rriten siperfaqet e kultivuara

Fasulja pllaqi, krahas patates e mollës, janë kulturat që e avantazhojnë qarkun e Korçës të konkurrojë denjësisht në eksportet bujqësore në tregjet e huaja. Fasulja kokërrmadhe, e njohur ndryshe me emrin “pllaqi”, është një kulturë tradicionale e fermerëve të fshatit Kreshpanj, në njësinë administrative Pojan, të Korçës. Në kuadër të programit të BE-së, bashkia Maliq […]

COVID 19/ Rriten rastet e reja ne vend, pjesa derrmuese ne Tirane

Në Shqipëri, rastet e reja me Covid 19, po shënojnë ulje-ngritje të vazhdueshme. Në dy ditët e fundit, është rregjistruar një numër i lartë të infektuarish, të përqëndruar kryesisht në Tiranë. Sipas të dhënave të përditësuara të Ministrisë së Shëndetësisë, në 24 orët e fundit janë konfirmuar 21 të prekur, të gjithë në kryeqytet. Më […]

Studimi: Covid-19 ka demtuar peshkataret por jo peshqit, rriten sasite ne dete

Koronavirusi ka detyruar njerezimin të ndalojë shfrytëzimin e ujit duke rritur popullsinë dhe speciet detare siç ndodhi në Luftën e Dytë Botërore, por anijet e peshkimit po pergatiten perseri. Koronavirusi ishte sigurisht një mallkim për njerëzimin, por për planetin ishte një lajm i shkëlqyeshëm. Njeriu, specia e vetme që nuk ka grabitqarë dhe që prodhon […]

Zv.Ministri Kote/ Eksportet bujqesore ne Mars – Prill 2020 u rriten me 20%

Vështirësitë e krijuara nga pandemia COVID-19, nuk kanë ndalur rritjen e eksporteve të produkteve bujqësore. Në një intervistë televizive, zv.ministri i Bujqësisë, Dhimitër Kote, shpehet se falë faktit që fermerët nuk e kanë ndalur punën dhe të krijimit të korridoreve të gjelbra me vendet e rajonit, eksportet bujqësore rezultojnë të jenë në rritje me rreth […]

FAO: “Ushqim me i qendrueshem nese rriten te drejtat e grave”

Kjo është ajo që FAO, organizata e KB për ushqim dhe bujqësi, deklaron: “Në zonat rurale ku ka më shumë barazi gjinore, rriten ka rritje e të ardhurave ekonomike dhe sistemet ushqimore janë më efikase”. Garantimi i sistemeve të qëndrueshme të ushqimit është i mundur vetëm duke fuqizuar gratë në të gjithë botën, duke njohur […]

Paketat e cigareve nga 1 janari kushtojne 10 leke me shume, rriten edhe çmimet e fruta-perimeve

Çmimet e paketave të cigareve u rriten me 10 lekë në fillim të janarit. Burimet nga tregu i furnizimit me shumicë pohuan se, shkak u bë rritja e akcizës me 5 lekë në fillim të këtij viti e parashikuar në kalendarin e akcizës që në paketën fiskale të vitit 2017. Përllogaritja e TVSH-së mbi rritjen […]

Ne 10 vite te varfrit ulen shpenzimet per ushqime dhe rriten ato per banesa

Për familjet, të ardhurat e të cilave janë të pakta është e kuptueshme që shpërndarja e tyre do të shkojë tek gjërat më bazike, sikurse është ushqimi. Klasa më e varfër e familjeve në Shqipëri përllogarit se shpenzon mesatarisht 53.3% të totalit për ushqime dhe pije jo alkoolike. Në thuajse 10 vite pesha e shpenzimeve […]

Eurostat: Çmimet e ushqimeve u rriten gjate 2018-s, Shqiperia me e shtrenjta e rajonit

Të ushqyerit është një nga nevojat bazë të njeriut, por për fat të keq, viti 2018 shënoi rritje të çmimit të ushqimeve për shqiptarët. Sipas të dhënave të publikuara nga Eurostat, niveli çmimeve të ushqimeve sipas metodës së fuqisë blerëse (PPP) u rrit në 78 nga 71.3 që ishte një vit më parë. Shqipëria ka […]

Pas renies vitin e kaluar, rimekemben eksportet frutave-perimeve, rriten me 30 % ne 8-mujor

Eksporti i frutave dhe perimeve u rimëkëmb këtë vit pas dobësive të theksuara vitin e kaluar. Sipas të dhënave të INSTAT gjatë periudhës 8-mujore u eksportuan 6.4 miliardë leke fruta -perime me një rritje 30 për qind në raport me një vit më parë. Në vitin 2018 për shkak të dobësive në prodhimin eksporti i […]

Grosistet, “fituesit” e bujqesise? – Çmimet e konsumit rriten me shume se ato te prodhimit

Indeksi i çmimeve të produkteve bujqësore u rrit me 2% vitin e kaluar. Instituti i Statistikave raporton se përgjithësisht rritja e çmimeve u përqendruar kryesisht te prodhimet bimore, me 3.5%, ndërsa çmimet e prodhimeve blegtorale regjistruan një rritje të lehtë me 0.2%. Sipas Instat, rritja e çmimeve në bujqësi vitin e kaluar erdhi në masën […]