Nuk ka prodhim vendas, ‘fluturojnë’ importet e frutave dhe zarzavateve, ja si kanë ndryshuar shifrat

Importet e frutave dhe zarzavateve u rritën me 63% në periudhën janar-shkurt 2024 në raport me të njëjtën periudhë të një viti më parë, teksa eksportet e këtij grupi po rriten me ritme shume më të ulëta. Të dhënat zyrtare për tregtinë e jashtme tregojnë se ekonomia shqiptare po rrit dukshëm varësinë në importe, duke […]

Perdorimi i mjeteve elektrike ne Shqiperi, shifrat modeste! DPSHTRR: Ne 10 muaj jane regjistruar 164 makina

Pavarësisht se ka nisur regjistrimi i mjeteve të para elektrike, përdorimi i tyre në vendin tonë është tejet modest në raport me numrin e  përgjithshëm të mjeteve me karburant. Të dhënat zyrtare nga Drejtoria e Përgjithshme e Shërbimeve të Transportit Rrugor tregojnë se për herë të parë për periudhën janar-tetor të këtij viti u regjistruan […]

Ku kultivohen bimet e “veçanta” ne Shqiperi dhe sa prodhim japin? Shifrat zyrtare

Ndryshimi i strukturës dhe i politikës së ekonomisë bujqësore ka bërë që pas viteve ’90 një serë bimësh të mos kultivohen më për shkak të përfitueshmërisë së ulët, mungesës së tregut apo një serë arsyesh të tjera. Megjithatë, në ditët e sotme ka ende zona të caktuara që vijojnë të kultivojnë bimë që tashmë mund […]

Sa ushqime e pije importoi kete vit Shqiperia nga Italia, Greqia, Turqia dhe Kina! Shifrat

Italia mbetet në vend të parë në listën e vendeve nga ku Shqipëria importon ushqime, pije e duhan, e ndjekur nga Greqia e Turqia. Referuar të dhënave të INSTAT për tregtinë e jashtme, këtë vit Shqipëria ka importuar rreth 4.4 miliard lekë nga ky grup mallrash. Niveli i importit ka mbetur i pandryshuar nga viti […]

Shifrat e Eurostat, shqiptaret jetojne per t’u ushqyer, nje e treta e ekonomise shkon per buke e ushqime

“Kafshatë që s’kapërdihet asht, or vlla, mjerimi, kafshatë që të mbetë në fyt edhe të zë trishtimi”. ‘Poema e Mjerimit’ e Migjenit, e shkruar në vitet ’30, duket se është aktuale edhe sot. Shqiptarët, përfshirë qytetarët e Kosovës, janë populli që shpenzojnë më shumë për ushqime në Europë, në raport me atë që prodhon ekonomia […]