Studimi / Temperaturat ekstreme po i kushtojne jeten 5 milion njerezve çdo vit!

Sipas një studimi të ri, temperaturat ekstreme të të nxehtit dhe të ftohtit, shkaktojnë më shumë se 5 milionë vdekje të tepërta çdo vit në të gjithë botën. Studimi në fjalë shqyrtoi “temperaturat jo optimale të ambientit”, duke iu referuar ekspozimit ndaj temperaturave ekstreme mbi dhe nën një interval të pranuar. Këto nivele temperaturash dhe nivelet e […]

Debore ne Brazil. I ftohti historik godet vendin, temperaturat deri ne -8 grade celcius

Një fenomen mjaft i rrallë ka ndodhur të premten në jug të Brazilit, ku vendasit kanë dalur të festojnë rënien e flokëve të dëborës. Vala e paprecedentë e të ftohtit që ka prekur vendin ka sjellë edhe fenomenin aq të rrallë për një vend si Brazili, që njihet për temperaturat e nxehta dhe plazhet. Sipas […]

Temperat e larta, probleme edhe tek kafshet

Lopët që kanë prodhimtari të lartë të qumështit e kanë edhe metabolizmin më të shpejtë, prodhojnë më shumë nxehtësi në organizëm dhe më lehtë ju përballojnë temperaturave të ulëta. Mirëpo situata ndryshon kur janë temperaturat e larta gjatë verës. Te lopët qumështore, efekti i stresit të shkaktuar nga temperaturat e larta është mjaft i dukshëm. […]

Afrika e Jugut, temperaturat demtojne kulturat e drithrave

Korrja e misrit në Afrikën e Jugut mundet te bjerë 16 për qind këtë vit. Niveli më i ultet që nga viti 2015-16, pas mbjelljeve te vonuara, motit të thatë dhe të korrave të dëmtuara. Sipas Bloomberg fermerët ndoshta do të prodhojnë 10.51 milion ton misër në sezonin 2018-19, Lusani Ndou , një statistikant i lartë në Komitetin e Vlerësimeve […]