Hidroxhel kunder tharjes se pemeve nga thatesira

Si masë parandaluese për të luftuar thatësirën në pemishte mund të përdoren disa substanca që kanë aftësinë të ruajnë lagështinë e tokës. Këto substanca kanë aftësinë të thithin një sasi të madhe uji dhe nuk lejojnë që ai të humbasë nëpërmjet avullimit ose rrjedhjes. Së bashku me ujin lidhen dhe materiet ushqyese dhe nuk lejohet […]

Ndryshimi i klimes: 13 vende europiane “kercenohen” nga thatesira e tokes

Një nga aspektet më pak të dëgjuara të ngrohjes globale është ndryshimi në tokën e planetit. Tharja e tokave ka qenë një problem për vendet mesdhetare si Spanja dhe Greqia për ca kohë, por tani po prek disa pjesë të papritura të Evropës, si Hungaria. Mónika Lakatos është një Meteorolog Hungarez: “Efekti negativ i ndryshimit […]

Thatesira e tetorit – Alarm ne Puglia: ullinj te thare dhe fusha ne shkretetire!

Kalendari i fermerëve ne Itali ne zonen e Puglias shënon muajin e pestë të ujitjes. Tashmë, në dhjeteditorin e dytë të tetorit, anomalitë pluviometrike të regjistruara  ishin më të larta (deri në -27 mm) në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit 2017, duke e konsideruar thatësirë. Në të gjithë Puglian reshjet thuajse mungojnë po […]

Thatesira vret peshqit ne liqenin Grek

Qindra mijera peshq kane dale në brigjet e një liqeni në Greqinë veriore pasi thatësira shkaktoi një rënie të nivelit të ujit, kane deklaruar autoritet vendase. Peshqit në liqenin Koronia afër Selanikut ngordhen  si pasoje e mungeses se oksigjenit në ujë, tha Ilias Tekidis, një zyrtar përgjegjës për menaxhimin e liqenit. Fenomen, i cili ka […]

Raporti/ Europa kercenohet nga thatesira, preket jugu i Shqiperise

Temperaturat gjithnjë e më në rritje në të gjithën Europën, duhet të nxisin qeveritë kombëtare të marrin masa emergjente për të trajtuar thatësirën. Një raport i ri, i kryer nga ËËF dhe AB InBev, sinjalizon se menaxhimi i dobët i lumenjve, liqeneve, dhe ujërave nëntokësore të vendeve anëtare të BE-së po përkeqëson ndikimet e thatësirës. […]

Divjake, fermeret te kenaqur nga shiu, thatesira gati i falimentoi

Reshjet e shiut kanë qenë bekim për fermerët në Divjakë. Thatësira e gjatë, thuajse i falimentoi, por java me reshje u ka kthyer besimin për një sezon të mbarë prodhimi. Të gjithë kanë dalë nëpër fusha. Në Divjakë fermerët po vjelin perimet, pas javës me reshje. Me vaditje artificiale nuk ia dolën. Thatësira e dimrit […]