Perpunuesit e qumeshtit po furnizohen nga importi/ Fermeret vendas detyrohen ta hedhin ne toke prodhimin e tyre

Blegtoret ne vendin tone po vijojne te kene probleme te medha me shitjen e qumeshtit. Firmat grumbulluese dhe perpunuese kane ulur ndjeshem cmimin e qumeshtit duke mos i dhene asnje arsye fermereve te cilet shprehen se cmimi eshte nen kosto cka i con ata drejt falimentimit. Duke mos e shitur me cmimin e paracaktuar nga […]

Bletet shpallen zyrtarisht si “Qeniet me te rendesishme ne toke”

Në një takim të Royal Geographic Society të Londrës, Instituti Earthwatch shpalli bletët speciet më të paçmueshme në këtë planet. Dhe së bashku me të vjen edhe pjesa shqetësuese pasi nëse bletët do të zhdukeshin sot, njerëzimit do t’i vinte fundi shumë shpejt! Shkencëtarët dhe ekspertët e jetës së egër kanë shtuar bletët në listën […]

Çfare do te ndodhte nese te gjithe insektet ne toke do te zhdukeshin

Sasia e insekteve po zvogëlohet me një shkallë alarmante dhe kjo mund të çojë në zhdukjen e 40% të specieve në dekadat e ardhshme. Ky eshte perfundimi i një studimi të fundit shkencor . Mund te mendoni se planeti do të ishte një vend më i mirë pa to, por e vërteta është e kunderta, zhdukja e tyre […]

Fermeret drejt falimentimit, hidhet ne toke prodhimi i domates

Mallrat e importit, mungesa e tregut të shitjes dhe mungesa e subvencionimeve nga shteti ka bërë që prodhimet vendase të tokave bujqësore të serave të hidhen ne plehra nga ana e fermereve pasi me cmimin aktual nuk justifikojne asnjelloj shpenzimi. Fshati Kutalli është zona e vetme në të gjithë qarkun e Beratit, me rreth 700 […]

Zbulohet peshkaqeni 400 vjeçar me i vjetri ne Toke

Shkencëtarët kanë bërë një zbulim befasues, kur ata kanë gjetur një peshkaqen, mosha e të cilit është rreth 400 vjeç. Ky peshkaqen 400 vjeçar jeton në Grenlandë në rajonin e Arktikut dhe mund të jetë krijesa më e vjetër në Tokë. Studiuesit kanë treguar se peshkaqeni mund të ketë lindur në vitin 1505. Të cilët […]

Ndertimi ne tokat bujqesore – Lehtesohet procesi, konvertim automatik nga toke are, ne truall

Komisioni i Veprimtarive Prodhuese ka miratuar disa ndryshime ligjore, që lehtësojnë procesin e marrjes së lejes së ndërtimit apo zhvillimit të tokës bujqësore, duke përcaktuar konvertimin automatik nga tokë arrë në tokë truall. Zv. ministri i Infrastrukturës dhe Energjisë Artan Shkreli argumentoi se kjo do të shmangë konfliktin institucional, që deri më tani ka sjellë […]

Katar, shkretetira ‘kthehet’ ne toke bujqesore

Fermerët në Katar po kthejnë tokat e thata të shkretëtirës në ferma gjigante, për t’i ofruar produkte të freskëta bujqësore popullatës, pasi vendi është izoluar nga fqinjët dhe furnizuesit kryesorë të ushqimeve, për shkak të një krize diplomatike që ka hyrë në vitin e dytë të saj. “Pas bllokadës, kjo është bërë një punë që […]