Ndryshimet klimatike dhe resurset gjenetike te perimeve tradicionale

Përshtatja ndaj ndryshimeve klimatike është bërë një çështje e ngutshme dhe urgjente duke pasur parasysh shpejtësinë alarmante me të cilën po ndodhin ato. Bujqësia është e kushtëzuar fuqimisht nga faktorë klimatikë por aktualisht ajo është një ndër sektorët më të prekur pasi pronarët dhe prodhuesit e vegjël nuk kanë burime të përshtatshme financiare për t’u […]

Fillon “vjedhja tradicionale” e gjelave te detit! Ballagati i pari!

Ramiz Sharka dhe Ilir Sharka jane viktimat e vjedhjeve te kryera ne Ballagat, ne lagjen e Fushes. 23 gjela e pula Ramizit dhe 12 Ilirit jane preja e hajduteve. Ardhja e festave te fundvitit dhe kerkesa per konsum ne treg e gjelit te detit si dhe “ekonomia e dobet” e hajduteve te cilet sic duket […]

Prodhimi i djathit feta ne menyre tradicionale

Djathi Feta është një grup i veçantë i djathrave të bardhe, të bute, të cilet janë pjekur në zgjidhje (salamuri). Prodhohet tradicionalisht në Greqi, kryesisht nga qumështi i deleve dhe gjithashtu mund të bëhet nga një kombinim i deleve dhe dhive. Gjithashtu djathi feta është bërë nga qumështi i papasterizuar. Megjithatë, sot qumështi është i […]

Receta tradicionale qe sheron çdo semundje

Qarkullimi i dobët i gjakut, dhimbja e kokës, marramendja apo problemet me kujtesën janë disa nga shqetësimet më të mëdha të njerëzve në ditët e sotme. Medikamentet janë efektive përkohësisht, por efektet anësore të tyre janë të mëdha. Kështu, në këto kushte është më mirë që të mbështeteni te mjekësia popullore, e lirë dhe pa […]