Si prodhohet mjalti?
Mjalti është nektar( leng i ëmbël) natyror dhe ëmbëlsi e koncentruar e luleve që është përpunuar nga bletët dhë është kthyer në shurup të pasur. Burimi i nektarit nga i cili është bërë mjalti e përcakton ngjyrën dhe aromën e tij, ndersa lloji më i mirë është mjalti me ngjyrë të çelur.
Mjaltin më të mirë e bëjnë bletët roje, kurse e mbledhin nëpër viset malorë dhe drurët e tyre.
Më pas kullotet dhe, përpos një sasie poleni dhe enzimash, shumica e papastërtive eleminohen.
Mjaltin e përpunojnë bletët puntore që e thithin nektarin e luleve me thumbin e tyre si gjuhë dhe e depozitojnë në mjaltë të lukthit. Bleta e kthen mjaltin dhe e depoziton në qeliza ose me të i ushqen brubujt. Bleta puntore e mbart polenin në shportat e polenit që i mban në këmbët e përparme.
Dobitë e mjaltit!
Mjalti është një ndër ushqimet me vlera te larta dhe te dobishme. Vlerat e tij janë të dobishme dhe multifunskionare për sa i përket organizmit të njeriut.
Ai është mjet për shpërlarje dhe laksativ. Përmban veti pastruese dhe forcuese, i pastron arteriet dhe zorrët nga papastërtitë.
Eliminon bllokimin e mëlçisë, të veshkave dhe të fshikëzës urinare.
Është gjithashtu konservans i përgjithshëm.
Mjalti ka aftësi të absorbojë dhe të ruajë lagështinë dhe është konservans i shkëlqyeshëm i ushqimit, ndërsa disa lloje të mjaltit janë përdorur në shërimin e plagëve.
Mjalti nuk duhet t’u jepet fëmijëvë nën moshën 1 vjecare.
Elmentët që përmban mjalti varen nga llojet e luleve dhe përbërja minerale e tokës në rajonin ku bletët thithin nektarin.
Nxit funksionimin e sistemit nervor, punën e gjëndrave dhe forcon endotelin e kapilarëve të gjakut. Mjalti ka veti antibakterore zhduk bakteriet.
Elementet përbërës të mjaltit!
Hekuri i cili në 1kg mjaltë gjendet në sasi prej 11.05 mg, është i, domoshdoshëm,në,enzimat e frymëmarjes së qelizave të organizmit dhe luan rol të veçantë në nxitjen e punës së organeve të gjakut në palcën eshtërore.
Kaliumi është elment përbërës i mjaltit, pa të cilin organizmi nuk mund të ekzistojë. Në 1 kg mjaltë ka 495,35 mg kalium dhe natrium. Kaliumi shërben në organizëm si përbërës dhe lidhës i albuminave dhe të glikogjienit, rregullon diurezën ( urinimin adekuat) dhe nxjerjen e këlbazës.
Ndërsa Kobalti është i pranishëm në mjaltë 0,0001-0,0003 %. Mungesa e tij në organizëm shkakton humbje të oreksit, plogështi dhe sëmundjen e quajtur akobaltozë.
Kolobati është pjesë përbërëse e vitaminës B12.
Në rajonet bilogjeokimike akobaltoza paraqitet me ndryshime në rritje, peshë, zhvillim dhe në sterilitet ( shterpësi). Kolobati ndihmon edhe proceset në ecurine e vitaminave A, C dhe E.
Duke ndihmuar enzimat oksiduese të oksigjenit në qelizë. 1kg mjaltë përmban 40,42 mg kalcium, pa të cilin është e pamundur zhvillimi i organizmit, ekzistimi i botës bimore dhe i botës shtazore. është element i përbërës i protoplazmës qelizore, eshtrave, muskujve dhe sistemit nervor. Jonet e kalciumit aktivizojnë muskulin e zemrës, shpejtojnë procesin e mpiksjes së gjakut inhibojnë ( ndalin) gjakderdhjen.
Kalciumi ka edhe efekt diuretik ( lehtësues të urnimit) është antiinflamator, antiarkitik dhe antialergjik. Në 1 kg mjaltë gjejme: “ sasi prej 18,88 mg magneziumi” Kripërat e tij veprojne si laksansë, kanë efekt sedativ qetësues në sistemi nervor, rregullojnë frymëmarjen pengojnë spazmat tetanogjene, ngadalësojnë ritmin e zemrës, lehtësojnë shkëmbimin endoqelizor, aktizivojnë, sistemin reikuloendotelial, neutralizojnë produketet toksike helumese të metabolizmit dhe forcojnë imuntetin fagocitozën.
Gjithashtu mjali është i përbërë edhe nga Bakër. Në 1kg mjaltë përbëhët prej 0,0001-1% bakër.
Mungesa e saj shkakton renien e flokut.
Mjalti përbëhët dhe nga Nikel.
Në 1kg mjaltë përbëhët 0,0001-0,0003% nikel. Ai shërben per rritjen e ruazave te kuqe të gjakut dhe të hemogl-obinës ul tensionin e gjakut dhe zvogëlon nivelin e sheqerit në gjak.
Natriumi, është i pranishëm në mjaltë. Në 1 kg mjalte gjendet 1% sasi natriumi.
Mungesa e tij shkakton dobësim të muskujve në organizëm, raspaktitje humbje oreksim etje vjellje dhe pengesa në funksionimin e veshkave.
Siliciumi gjendet në sasi prej 0,3-1% në 1kg mjalte. është mikroelement me rëndësi të vecantë për shtatzënat dhe lehonat. Mungesa e tij në gjak të femrat shkakton abortin.
Një element tjeter që përbën mjalti është edhe stronciumi i cili ndihmon në punën e rregullt të veshkave.
Zinku gjendet në sasi prej 0,0001-1% në 1kg mjaltë.
Mungesa e zinkut në organizëm shkakton pengesa në shumëzimin e qelizave, rritjen e tyre dhe në krijimin e hemoglobinës dhe të ritogjenezës.
Ndikon gjithashtu edhe në aktivitetin e fagocitozës në gjak, zvogëlon sasinë e yndyrës në mëlci dhe të sheqerit në gjak.
Zinku ka rëndësi të vecantë ngase është element përbërës i enzimës së frymëmarrjes.
Shumë mjeke me famë botërorë kanë zbuluar gjashtë vitamina në mjaltë. B1, B2, B3, B5, B6, dhe C me anë të metodave moderne të hulumtuimit. Këto vitamina kanë një rol të rëndësishëm
në organizmin e njeriut.
Mjalti parandalues i sëmundjeve!
Mjalti si ilaç përdoret kundër këtyre sëmundjeve;
Të lëkurës
Të organeve të tjretjes( gastriri, ulcera në lukth dhe duoden si dhe ne ndezjet e zorrëvë)
Të mëlcise
Të veshkave
Të anemisë
Të sistemit nervor
Të zemrës
Të organeve gjenetiale të femrës
Të syrit
Të organeve të frymëmarjes dhe sëmundjeve alergjike.
Në mesin e preparateve të tjera natyrore, ndihmon në ruajtjen e forcës së ilaceve mjekësore. Mjalti ndihmon në parandalimin e hyrjes së lagështisë në zorre, kryesisht tek të sëmurët me diare.
Ai është me i mirë se sheqeri por nëse hahet përtej masës mund të jetë i demshëm sepse nuk tretet me uthull dhe shkakton vrer.
Mjalti është i dobishëm edhe për të moshuarit sepse ndalon kollitjen dhe perdoret për shërimin e sekrecioneve jo të pastra ne lukth.
Nje tjeter dobi e mjaltit është se ai kthen oreksin e humbur por kur pihet i tretur në ujë të nxehtë dhe në shurup trëndalfili, ai ndihmon shërimin e të sëmurëve nga rabiesi (tërbimi) dhe është konstatuar se vepron si sistem mbrojtës kundër infeksioneve të mëtëjshme.
Në të shumtat e rasteve mjalti është përdorur edhe si kundërhelm për ata që përdorin drogë si dhe si antitoksin ( kundërhelm) në shërimin e helmit të rastësishëm nga ngrënia e bimës se familjes hija e natës ose e kërpudhave të egra.
Mjalti kur pihet i tretur në ujë të nxehte është ilaç i mirë kundër plagëve të shkakturara nga kafshimi i qenit.
Kalimi i lehte i dorës se lyer me mjaltë nëpër flokë, si yndyrë, do të zhdukë morrat dhe parazitët e tjerë.
Ai mundet të përdoret gjithashtu si zbutës dhe freskues i flokëve dhe përshpejton ritjen e tyre.
Përdorimi i mjaltit si yndyrë për sy forcon të parët, ndërsa fërkimi i dhëmbëve me mjalte i zbardhë dhe kur përdoret si mjet shpërlarjen e gojës forcon mishin e dhëmbëve dhe mënjanon sëmundjen e tyre.
Vetitë e tij e bëjnë mjaltin mjet plotësues dhe tretës të shkëlqyer, i hap poret e enëve të gjakut dhe lehtëson rrjedhjen e gjakut menstrual, liron sekrecionet, ndihmon metabolizmin, hap gëlqerizimet e mëlcisë, të veshkave dhe të fshikëzës se urinës.